Alcohol

WAT IS ALCOHOL?

Alcohol (ethyl-alcohol of ethanol)  is de werkzame stof in verschillende dranken zoals bier, wijn, jenever, vodka … maar ook in mixdranken. Alcohol ontstaat door gisting van suikers die in granen en fruit zitten en heeft een verdovend en kalmerend effect. Het is een legale drug.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van alcohol. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Zorg dat je uitgeslapen bent en gegeten hebt. Vooral vetten zorgen ervoor dat alcohol trager opgenomen wordt in het bloed. Ook groenten, fruit en vezels zijn onmisbaar. Daarnaast kunnen een extra aan vitamine B en magnesium ook helpen.

Drink tussendoor voldoende water of andere niet alcoholische dranken. Alcohol stimuleert vochtafscheiding. Dus hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je uitdroogt. Met als gevolg: een droge mond, een futloos gevoel en hoofdpijn de volgende dag (door verlaagde vloeistofdruk in de hersenen). De kans op een kater is dus kleiner wanneer je voldoende afwisselt met water.

Zorg dat je goed uitgerust bent en rust ook na een avondje feesten goed uit. Wanneer je alcohol gedronken hebt slaap je beter en sneller in, maar je slaap is minder productief. Alcohol beïnvloedt immers de kwaliteit van de REM-slaap waardoor je gemakkelijker wakker wordt en minder diep slaapt.

Hou rekening met de werkingsduur en drink niet te snel (je lichaam heeft 1,5u nodig om een glas alcohol af te breken). Drink de juiste hoeveelheden in het juiste glas, en combineer niet te veel alcoholische dranken. Drink geen alcohol voor de dorst, maar geniet van je drankje. Sla tussendoor ook eens over wanneer je glas nog niet leeg is. Te veel alcohol kan zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, braken, ongelukken door verstoorde coördinatie of black outs (tijdelijke geheugenstoornis). Ook een alcoholvergiftiging is mogelijk: Hierbij wordt het promillegehalte in je bloed zo hoog dat je bewusteloos en in coma kan raken. Dit komt door het verdovende effect van alcohol, waardoor bloeddruk, hartslag en ademhaling onderdrukt worden.

Vermijd wekelijks en zeker dagelijks gebruik. Drink enkel bij bepaalde gelegenheden en in het bijzijn van vrienden en of familie, en bepaal vooraf hoeveel je wil drinken en hou je hieraan (stel eventueel een uur in wanneer je stopt met drinken). Deze tips helpen om tolerantie en afhankelijkheid te voorkomen.

Combineer alcohol niet met andere kalmerende of verdovende middelen. Dit kan je hartslag en ademhaling nog sterker onderdrukken. Probeer ook niet te roken. Dit kan de kans op verschillende soorten kanker doen toenemen.

Combineer alcohol niet met cocaïne. Bij deze combi maakt je lichaam een nieuwe stof aan, namelijk coca-ethyleen. Dit heeft als gevolg dat je hart, bloedvaten en lever extra belast worden. Bovendien is deze nieuwe stof op zich (en dus combinatiegebruik) ook verslavend. Daarnaast zal je de effecten van beide producten niet zo hard voelen, waardoor de kans op overmatig gebruik stijgt.

Als iemand out gaat of het bewustzijn dreigt te verliezen let je best op dat de persoon niet in een koele ruimte ligt of te koud heeft. Bij overmatig alcoholgebruik ben je vatbaarder voor onderkoeling.

Vrij veilig en gebruik een condoom. Besef dat door alcoholgebruik je potentie, vruchtbaarheid maar ook testosterongehalte en seksuele prestaties achteruit kunnen gaan. Lees hier meer over op onze “seks en drugs” pagina.

HOE SCHADELIJK IS ALCOHOL?

Hoge dosering van alcohol kan leiden tot bewusteloosheid, hartfalen, hartritmestoornissen en in het slechtste geval zelfs tot een hartinfarct. Daarnaast kan langdurig en overmatig gebruik ook aandoeningen aan hart- en bloedvaten veroorzaken.

Overmatig en langdurig alcoholgebruik kan zorgen voor ontsteking van het maagslijmvlies en verhoogt het risico op leverziekten als leververvetting, hepatitis of leverontsteking en levercirrose of leververharding. De alvleesklier kan overbelast en ontstoken raken (= pancreatitis).

Alcoholgebruik verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker (kanker aan de mond- en keelholte en het strottenhoofd, leverkanker, borstkanker bij vrouwen en darmkanker). Daarbij geldt dat alcohol en tabak de vorming van kanker onderling versterken.

Alcohol drinken heeft gevolgen voor de hersenen en het zenuwstelsel. Je geheugen gaat achteruit, je denken wordt vertraagd en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Wernicke-Korsakow-syndroom wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B, wat bij overmatig en langdurig alcoholgebruik kan ontstaan.

Alcohol kan zorgen voor overgewicht. Enerzijds bevat alcohol en de hieraan toegevoegde suikers een vrij hoog caloriegehalte, daarnaast kan alcohol niet worden opgeslagen in het lichaam en wordt het snel verbrand, waardoor verbranding van andere energiebronnen zoals vet onderdrukt wordt. Daarom spreekt men ook wel van een bierbuik. Ook vroegtijdige diabetes is een risico.

IS ALCOHOL VERSLAVEND?

Alcohol is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Ontwenningsverschijnselen als slecht slapen, beven, zweten, zenuwachtigheid, onrust, angst, braken, slapeloosheid en onrustigheid kunnen voorkomen.

Bij veelvuldig alcoholgebruik kan er tolerantie optreden en in het ontwenningsproces kan zelfs delirium tremens ontstaan.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN ALCOHOL?

Jongeren onder de 18 jaar drinken beter geen alcohol. Hoe jonger je start met alcohol hoe groter het risico op het ontstaan van alcoholproblemen op latere leeftijd. Daarnaast zijn jongeren omwille van hun leeftijd extra kwetsbaar voor alcohol (zoals een negatieve invloed op leerprestaties en geheugen, aangezien de hersenen nog tot het 25ste levensjaar in ontwikkeling zijn).

Alcohol heeft een invloed op je bloeddruk. Als je last hebt van een lage bloeddruk kan een grote hoeveelheid alcohol plots je bloeddruk verder doen dalen. Alcoholgebruik kan ook de werking van medicijnen tegen lage bloeddruk tegen gaan. Langs de andere kant kan frequent alcoholgebruik ook een bloeddrukstijging veroorzaken, dus bij hoge bloeddruk is dagelijks gebruik af te raden. Ook hier kan alcohol de werking van medicatie tegengaan.

Werkingsduur

Een standaardglas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol. De lever doet er gemiddeld 1,5u over om een standaardglas alcohol af te breken.

1ste effect
duur
na-effecten
10-30 min
60-90 min
6-24 uur (afhankelijk van dosering)

Dosering

Dosering is sterk afhankelijk van lichaamsgewicht.

Om de risico’s van alcohol te beperken volg je best volgende richtlijnen:
Geen alcohol voor -18 jarigen
 Niet meer dan 10 standaardglazen per week
 Spreiden over meerdere dagen
*meer dan 6 standaardglazen op minder dan 2 uur noemt men bingedrinken en is schadelijk voor de gezondheid

good to know

Alcohol bevat ongeveer 7 kilocalorieën per gram alcohol. Een standaardglas bevat 10g alcohol, en dus ook een 70-tal kilocalorieën. Dit is evenveel of zelfs meer dan frisdranken. Voor gemixte dranken of alcopops ligt dit zelfs nog hoger.

Combinatiegebruik

Combineer NIET met
GHB, benzo’s, DXM (dextromethorfan), ketamine, methoxetamine, opiaten, tramadol

OPGEPAST met
lachgas, xtc/MDMA, speed, nicotine, energiedranken, MAO remmers (zoals sommige antidepresiva en ayahuasca), cocaïne, nicotine, speed

AANTOONBAARHEID

Bloed: tot 12u
Urine: 1 tot 5 dagen (afhankelijk of men naar alcohol of een afbraakproduct zoekt)
Speeksel: tot 12u

*ademtest: de grens om een voertuig te besturen in het verkeer is 0,5 promille. Dit komt overeen met 1-2 standaardeenheden. Bij beroepschauffeurs ligt deze grens op 0,2 promille.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.