Ketamine

WAT IS KETAMINE?

Ketamine is een snelwerkend narcosemiddel dat in de (dieren)geneeskunde wordt gebruikt. Daarnaast wordt het binnen de partyscene ook als recreatieve drug gebruikt omwille van het verdovende en trippende effect. Ketamine werkt dissociatief waardoor je een scheiding kan voelen tussen lichaam en geest. In hoge dosissen kan het een soort van bijna-dood-ervaring opwekken (K-hole). Het is voornamelijk verkrijgbaar in poedervorm om te snuiven, maar het komt ook voor in een vloeibare vorm of pilvorm.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van ketamine. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Het gebruik van ketamine kan je gevoelens versterken. Wanneer je je niet goed in je vel voelt kan dit een ongunstige ervaring veroorzaken of zelfs een uitdagende trip. Kies daarom voor een veilige omgeving waar je je goed voelt met zo weinig mogelijk storende omgevingsprikkels (fel licht, luide muziek, veel mensen, …) zoals in de natuur of thuis.

Door coördinatieverlies kan je vallen of kunnen er ongelukken gebeuren. De eerste keer gebruiken of experimenteren met ketamine tijdens het uitgaan wordt afgeraden. Zorg indien mogelijk voor een tripsitter (iemand die bij je is en nuchter blijft), en dat je ergens kan gaan zitten of liggen.

Label je zakje, sealtje of envelopje met “ketamine”. Zo voorkom je verwisseling met andere producten.

Gebruik niet onmiddellijk na het eten om misselijkheid tegen te gaan.

Kap het poeder zo fijn mogelijk op een propere ondergrond. Gebruik geen sleutels, bankbiljetten of GSM om te snuiven, dit is zeer onhygiënisch. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel dit niet. Zo kan je het risico op bijvoorbeeld Hepatitis C (via bloed in neusslijmvlies) voorkomen.

Doseer verantwoord. Bepaal zelf je dosering en neem niet zomaar dezelfde dosis als anderen. Tolerantie heeft immers een grote invloed op de dosering die je nodig hebt. Je start best met een kleine dosis, zo geef je je lichaam de kans om het product te leren kennen, en vermijd je een K-Hole. Het verschil tussen een lage, gemiddelde en een (te) hoge dosis is niet zo groot. Hierdoor nemen zelfs ervaren gebruikers soms meer dan gewenst.

Chill out en ga zitten om valincidenten door coördinatieverlies, evenwichtsverlies of K-hole te vermijden. Gebruik niet in de buurt van autowegen, open water en hoogteverschillen. Zeker bij eerste gebruik of bij een hoge dosis.

Bijnemen? Wacht minstens 1 uur en neem minder dan de eerste dosis.

Wanneer je toch last krijgt van een uitdagende trip, blijf dan rustig. Weet dat deze niet zo lang zal duren als bij andere tripmiddelen. De effecten van ketamine duren niet zo lang, dus na 1 uur zullen de effecten beginnen afnemen. Het kan helpen om het tijdstip van gebruik bij te houden. Bezoek ook onze pagina “EHBDu”.

Spoel na gebruik grondig je neus met fysiologisch water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot, bloedneus, ontsteking van de neusslijmvliezen.

Drink voldoende water tijdens en na gebruik om schade aan je nieren, urinewegen en je blaas te voorkomen. Cranberries of veenbessen zouden ontsteking aan blaas en urinewegen kunnen tegengaan. Zoek professionele hulp indien je pijn voelt aan blaas, nieren en of urinewegen.

Gebruik zeker niet meer dan 1 a 2 keer per maand om tolerantie en geestelijke afhankelijkheid te vermijden en je geheugen te beschermen. 

HOE SCHADELIJK IS KETAMINE?

Ketamine verstoort je coördinatie en je evenwichtsgevoel waardoor valincidenten of ongevallen kunnen voorkomen. Bovendien is ketamine een verdovend middel, waardoor je minder pijnbeleving hebt en je jezelf dus kan verwonden zonder dat je het voelt. In combinatie met andere downers kan dit leiden tot bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en zelfs hartstilstand.

Ketamine is moeilijk te doseren. Een te hoge dosering kan leiden tot een zogenaamde K-hole of uittredingservaring. Voor de meeste mensen is dit geen prettige ervaring.

Frequent en of langdurig ketaminegebruik werd in verband gebracht met blaas-, urineweg- en nierproblemen (met buikpijn of de zogenaamde K-krampen). Vrouwen zijn hier gevoeliger voor dan mannen.
Andere fysieke risico’s zijn geheugenproblemen en hersenschade, neusbloeding en braken.

Ketamine kan (bij overmatig, frequent en of langdurig gebruik) leiden tot agressie, angstaanvallen, waanideeën, paranoïde gedachten en gedrag en flashbacks. Zeker wanneer je ooit een uitdagende trip door het gebruik van ketamine onderging.

IS KETAMINE VERSLAVEND?

Je kan geestelijk verslaafd geraken aan ketamine. Je kan het gevoel hebben je niet te amuseren zonder, of kan moeilijk nee zeggen. Afhankelijke gebruikers hebben het moeilijk om te stoppen met gebruik of, als men erin slaagt te stoppen, niet te hervallen. Bovendien is ketamine meer verslavend dan andere tripmiddelen.

Ketamine is gekend voor het snel opbouwen van tolerantieDit wil zeggen dat je steeds meer ketamine nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN KETAMINE?

De combinatie ketamine met verdovende middelen zoals alcohol en GHB kan leiden tot bewusteloosheid.

Ketamine leidt tot een verstoorde coördinatie en/of evenwichtsverlies. Gebruik niet voor je je moet verplaatsen, zeker niet als je nog moet deelnemen aan het verkeer. 

Gebruik niet als je reeds nier- of urinewegpoblemen hebt.

Werkingsduur

1ste effect
piek
totale duur
na-effecten
3 -20 min
15-30 min
45 -60 min
1-3 uur

Dosering

laag 15-25mg
gemiddeld 25-75mg
hoog 75-125mg
K-hole/hoog 125-250mg

Lichte doseringen:  eerder een opwekkend effect.
Hoge doseringen: eerder trippend effect tot K-hole

good to know

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat geen invloed heeft op ademhaling en hartslag. Daarom wordt het gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en door veeartsen.

combinatiegebruik

combineer NIET met
Alcohol, GHB/GBL, opiaten, tramadol

OPGEPAST met
Amfetamines,  benzodiazepines, cocaïne, MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva)

AANTOONBAARHEID

Bloed: 1 tot 2 dagen
Urine: 1 tot 2 dagen
Speeksel: 1 tot 2 dagen

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.