2C-B

WAT IS 2C-B?

2C-B (4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine) is een stof die in 1974 door Alexander Shulgin is ontdekt. Vaak wordt de drug tot de zogenaamde “NPS” gerekend, vanwege het feit dat er vrij weinig klinisch onderzoek naar is gebeurd. Mensen omschrijven de drug vaak als iets tussen MDMA en LSD in vanwege zijn licht oppeppende gevoel (en in hogere dosissen) psychedelische effecten. Het is structureel gelijkend op mescaline, een psychedelische drug die gewonnen kan worden uit bepaalde cactussen zoals de San-Pedro of peyote. Meestal wordt 2C-B verkocht in pilvorm, waardoor de verwarring met XTC mogelijk is. Het is ook verkrijgbaar in poedervorm, maar dat is eerder zeldzaam.

Er zijn ook een aantal derivaten van 2C-B beschikbaar, maar die hebben een andere werkingsduur of dosis dan de drug waar we het in op deze pagina over hebben. Let dus sterk op en doe je eigen research.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van 2C-B. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Het gebruik van 2C-B kan je gevoelens versterken. Wanneer je je niet goed in je vel voelt kan dit angstgevoelens of benauwdheid veroorzaken of zelfs een uitdagende trip. Paranoïde gedachten en gedrag komen ook voor. Kies voor een veilige omgeving waar je je goed voelt met zo weinig mogelijk storende omgevingsprikkels (fel licht, luide muziek, veel mensen, …) zoals in de natuur of thuis, zeker wanneer je het voor de eerste keer gebruikt.

Gebruik enkel in het bijzijn van vrienden. Laat hen weten wat je gebruikt en maak goede afspraken. Zorg indien mogelijk voor een tripsitter (iemand die bij je is en nuchter blijft). Zo is er iemand bij die nog helder kan nadenken en helpen wanneer het fout gaat.­

2C-B beïnvloedt je beoordelingsvermogen en waarneming. Hierdoor wordt het moeilijker om risico’s in te schatten en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan (met mogelijk ongevallen en verwondingen tot gevolg). Daarnaast gaat ook je bloeddruk en hartslag stijgen. Gebruik daarom niet voor grote inspanningen, verplaatsingen, of als je moet deelnemen aan het verkeer.

Zorg voor versnaperingen en (alcoholvrij) drinken. Zorg dat je goed uitgerust bent en gehydrateerd blijft. Met meer positieve energie in je lichaam is de kans op een uitdagende trip kleiner.

Doseer bewust! De effecten van 2C-B zijn erg dosisgevoelig. In lagere dosissen is het eerder vergelijkbaar met XTC, terwijl de psychedelische effecten vanaf een 10-tal milligram de bovenhand kunnen nemen. We raden daarom aan om je dosis aan te passen aan de omgeving waar je van plan bent om te gebruiken. Het is ook beter om traag te beginnen en wat bij te nemen na een tijd in plaats van te veel in een keer te willen nemen.

2C-B kan een heftig tripmiddel zijn. Beginnende gebruikers starten dan ook best met een lage dosering om de tripeffecten te leren kennen. Een te hoge dosering kan leiden tot een uitdagende trip waarbij je kan overweldigd worden door de intensiteit van de psychedelische ervaring.

Zoek af en toe verkoeling op en drink voldoende water. 2C-B kan je een droge mond geven en misselijkheid is voor veel mensen een neveneffect. Let dus op met wanneer je je laatste maaltijd hebt gegeten om overgeven te vermijden. Blijf best ook niet te lang in een warme ruimte of in de vlakke zon staan.  Zoek af en toe rust in een koele ruimte, buiten en/of in de schaduw.

Chill out! Vecht niet tegen onaangename visuals of gevoelens van de trip. Wanneer je toch last krijgt van negatieve gevoelens, blijf dan rustig en laat je meedrijven door de flow van de trip, maar vergeet niet dat je onder invloed bent. Verminder eventueel storende omgevingsfactoren of verlaat de storende omgeving. Weet dat de gevoelens ook weer zullen afnemen na een tijdje. Het kan helpen om het tijdstip van gebruik bij te houden om hier een inschatting over te kunnen maken. Bezoek zeker ook onze pagina “EHBDu”.

HOE SCHADELIJK IS 2C-B?

2C-B is een tripmiddel en kan dus angstgevoelens en paniekaanvallen veroorzaken en bovendien kan het een trigger zijn voor psychoses. Deze psychoses kunnen acuut zijn (kortdurend), maar ook chronisch (blijvend). 2C-B beïnvloedt ook je beoordelingsvermogen en risico-inschatting, waardoor soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en verwonding of ongevallen mogelijk zijn.

2C-B behoort tot de groep Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Er is dus niet veel bekend over de langetermijngevolgen van deze drug: je bent dus je eigen proefkonijn. Neem best ook een keer onze pagina over NPS door wanneer je er aan denkt om 2C-B te gebruiken.

Je kan te maken krijgen met flashbacks: Het kan gebeuren dat je zonder 2C-B opnieuw te gebruiken ervaringen vanuit een 2C-B-trip herbeleeft. Deze herbeleving komt vaak zeer onverwacht en onaangekondigd en duurt meestal maar een paar seconden of minuten. Bovendien kan het opnieuw gebruiken van een tripmiddel, vermoeidheid of situaties die je doen herinneren aan eerder gebruik deze flashbacks veroorzaken. Een flashback kan weken, maanden, tot zelfs jaren na de trip nog opduiken.

Bij het gebruik van 2C-B loop je ook het risico op visuele problemen, waaronder het HPPD-syndroom . Dit is een zeer storende vorm van flashbacks en je kan jarenlang (of zelfs levenslang!) last hebben van bepaalde vormen, lichtflitsen, bewegende of trillende objecten, schaduwen, sneeuw, … in het gezichtsveld. Je tript niet echt, je bent psychisch helder. Maar deze visuele problemen ontstaan doordat je hersenen prikkels niet meer goed kunnen filteren en verwerken. Neem contact op met je huisarts als je hier last van hebt en zeg dat je 2C-B gebruikt hebt. Zij kunnen dan samen met jou bekijken wat de oplossing kan zijn.

IS 2C-B VERSLAVEND?

Aangezien 2C-B een tripmiddel is, is de kans op een geestelijke verslaving klein. De meeste mensen gebruiken het vrij sporadisch. Als je toch zin in meer hebt komt dit waarschijnlijk omdat je een sterk verlangen hebt naar de ervaringen die een trip met zich mee brengt. Lichamelijke verslaving van 2C-B treedt niet op. Je lichaam raakt wel snel gewend aan 2C-B (tolerantie), maar deze is echter van korte duur.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN 2C-B?

Tripmiddelen kunnen psychische problemen als depressies en psychoses verergeren of zelfs uitlokken. Het tripmiddel kan dan – net zoals andere heftige gebeurtenissen in je leven – een trigger zijn. Vaak gebeurt dit bij mensen die al aanleg hadden om een psychose of depressie te ontwikkelen, of waar ze al sluimerend aanwezig was. Indien je je niet goed in je vel voelt, of op de hoogte bent van eventuele erfelijke aanleg voor psychische problemen, wordt gebruik van tripmiddelen ten zeerste afgeraden.

Werkingsduur

Bij slikken:

1ste effect
duur
na-effecten
20 – 75 min
4 – 8 uur
2 – 4 uur

dosering slikken

licht 5-10mg
gemiddeld 10-25mg
hoog 25-45mg
zeer hoog +45mg

*Split je pil in meerdere stukjes als je niet zeker bent over dosering, of als je niet te hard wil trippen. Bijnemen kan altijd, minder nemen niet!

Werkingsduur

Bij snuiven:

1ste effect
duur
na-effecten
1 – 10 min
2 – 4 uur
2 – 4 uur

dosering snuiven

licht 5-10mg
gemiddeld 10-20mg
hoog 20-30mg
zeer hoog +30mg

Combinatiegebruik

Combineer verstandig en vermijd onveilige combi’s.

Combineer NIET met
Tramadol

OPGEPAST met
andere tripmiddelen, amfetamines, cannabis, cocaïne

2C-B

Aantoonbaarheid

In standaard tests wordt niet gezocht naar 2C-B. Het is niet bekend hoe lang 2C-B aantoonbaar is in bloed of urine. Aannemelijk is dat ongeveer hetzelfde als bij XTC, wat tot 3 dagen na gebruik aantoonbaar is in urine en tot 24 uur in het bloed.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.

2C-B