LSD

WAT IS LSD?

LSD (lyserginezuurdiethylamide) is een reukloze, kleurloze en smaakloze vloeistof die afkomstig is van een natuurlijke schimmel ‘Ergot’. LSD zit meestal op een mini zegel (papertrip of blotter) of in een pil (microdot) en heeft een psychedelisch of trippend effect. Het wordt soms ook in vloeibare vorm, bvb als druppels op je hand ingenomen.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van LSD. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Het gebruik van LSD kan je gevoelens versterken. Wanneer je je niet goed in je vel voelt kan dit angstgevoelens of benauwdheid veroorzaken of zelfs een uitdagende trip. Ook paranoïde gedachten en gedrag komen voor. Kies voor een veilige omgeving waar je je goed voelt met zo weinig mogelijk storende omgevingsprikkels (fel licht, luide muziek, veel mensen, …) zoals in de natuur of thuis, zeker wanneer je het voor de eerste keer gebruikt.

Gebruik enkel in het bijzijn van vrienden. Laat hen weten wat je gebruikt en maak goede afspraken. Zorg indien mogelijk voor een tripsitter (iemand die bij je is en nuchter blijft). Zo is er iemand bij die nog helder kan nadenken en helpen wanneer het fout gaat.­

LSD beïnvloedt je beoordelingsvermogen en waarneming. Hierdoor wordt het moeilijker om risico’s in te schatten en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan (met mogelijk ongevallen en verwondingen tot gevolg). Daarnaast gaat ook je bloeddruk en hartslag stijgen. Gebruik daarom niet voor grote inspanningen, verplaatsingen, of als je moet deelnemen aan het verkeer.

Zorg voor versnaperingen en (alcoholvrij) drinken. Een LSD trip kan lang duren, zorg dat je goed uitgerust bent, gehydrateerd blijft, en vergeet niet te eten. Met meer positieve energie in je lichaam is de kans op een uitdagende trip kleiner

Doseer bewust! 1 microgram is gelijk aan 1 miljoenste van een gram, en 1000 microgram is hetzelfde als 1 miligram. Dit zijn dus zeer kleine hoeveelheden. Omdat een blotter of een pil ook andere stoffen kan bevatten en je nooit zeker weet hoeveel microgram erin zit, start je best met een kleine testdosis. Knip daarom je zegel in 2 of meerdere stukjes.

LSD is een zeer heftig middel, aangezien je maar weinig nodig hebt voor een trip. Beginnende gebruikers starten dan ook best met een lage dosering om de tripeffecten te leren kennen. Een te hoge dosering kan leiden tot een uitdagende trip waarbij je kan overweldigd worden door de intensiteit van de psychedelische ervaring.

Hou rekening met de werkingsduur. Omdat LSD oraal ingenomen wordt, moet het eerst worden opgenomen door de maag. Het kan dus een tijdje duren voor je de eerste effecten voelt, en dit varieert van persoon tot persoon. Door snelle opbouw van tolerantie wordt door bijnemen een trip meestal niet versterkt, wel verlengd.

Zoek af en toe verkoeling op en drink voldoende water. LSD kan je een droge mond geven en misselijkheid is mogelijk. Het gebruik van LSD doet je lichaamstemperatuur stijgen en je gaat ook zweten. Blijf dus niet te lang in een warme ruimte of in de vlakke zon staan.  Zoek af en toe rust in een koele ruimte, buiten en/of in de schaduw.

Chill out! Vecht niet tegen onaangename visuals of gevoelens van de trip. Wanneer je toch last krijgt van negatieve gevoelens, blijf dan rustig en laat je meedrijven door de flow van de trip, maar vergeet niet dat je onder invloed bent. Verminder eventueel storende omgevingsfactoren of verlaat de storende omgeving. Weet dat de gevoelens ook weer zullen afnemen na een tijdje. Het kan helpen om het tijdstip van gebruik bij te houden om hier een inschatting over te kunnen maken. Bezoek zeker ook onze pagina “EHBDu”

HOE SCHADELIJK IS LSD?

LSD kan angstgevoelens en paniekaanvallen veroorzaken en bovendien kan het een trigger zijn voor psychoses. Deze psychoses kunnen acuut zijn (kortdurend), maar ook chronisch (blijvend). LSD beïnvloedt ook je beoordelingsvermogen en risico-inschatting, waardoor soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en verwonding of ongevallen mogelijk zijn.

Je kan te maken krijgen met flashbacks: Het kan gebeuren dat je zonder LSD opnieuw te gebruiken ervaringen vanuit een LSD-trip herbeleeft. Deze herbeleving komt vaak zeer onverwacht en onaangekondigd en duurt meestal maar een paar seconden of minuten. Bovendien kan het opnieuw gebruiken van een tripmiddel, vermoeidheid of situaties die je doen herinneren aan eerder gebruik deze flashbacks veroorzaken. Een flashback kan weken, maanden, tot zelfs jaren na de trip nog opduiken.

Bij het gebruik van LSD loop je ook het risico op visuele problemen, waaronder het HPPD-syndroom . Dit is een zeer storende vorm van flashbacks en je kan jarenlang (of zelfs levenslang!) last hebben van bepaalde vormen, lichtflitsen, bewegende of trillende objecten, schaduwen, sneeuw, … in het gezichtsveld. Je tript niet echt, je bent psychisch helder. Maar deze visuele problemen ontstaan doordat je hersenen prikkels niet meer goed kunnen filteren en verwerken. Neem contact op met je huisarts als je hier last van hebt en zeg dat je LSD gebruikt hebt. Hij kan samen met jou bekijken wat de oplossing kan zijn.

IS LSD VERSLAVEND?

Aangezien LSD een tripmiddel is, is de kans op een geestelijke verslaving zeer klein. De meeste mensen gebruiken het maar heel sporadisch. Als je toch zin in meer hebt komt dit waarschijnlijk omdat je een sterk verlangen hebt naar de ervaringen die een trip met zich mee brengt.  Lichamelijke verslaving van LSD treedt niet op. Je lichaam raakt wel snel gewend aan LSD (tolerantie). Deze is echter van zeer korte duur.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN LSD?

Tripmiddelen kunnen psychische problemen als depressies en psychoses verergeren, of zelfs uitlokken. Het tripmiddel kan dan – net zoals heftige gebeurtenissen in je leven – een trigger zijn. Vaak gebeurt dit bij mensen die al aanleg hadden om een psychose of depressie te ontwikkelen, of waar ze al sluimerend aanwezig was. Indien je je niet goed in je vel voelt, of op de hoogte bent van eventuele erfelijke aanleg voor psychische problemen wordt gebruik van tripmiddelen ten zeerste afgeraden.

Werkingsduur

1ste effect
duur
na-effecten
30-90 min
6-14 uur
12-24 uur

dosering

laag 25-75microgram
gemiddeld 75-125microgram
hoog 125-175microgram
zeer hoog +175microgram

*Knip een zegel in 2 of meerdere stukjes als je niet zeker bent over dosering, of als je niet te hard wil trippen. Bijnemen kan altijd, minder nemen niet!

good to know

Zegeltjes blijven best bewaard op een koele droge plek, liefst in zilverpapier, zodat er geen licht aan of vocht aan kan.

Combinatiegebruik

Combineer NIET met
Tramadol

OPGEPAST met
andere tripmiddelen, amfetamines, cannabis, cocaïne

Aantoonbaarheid

In standaard tests wordt niet gezocht naar LSD. Als men gericht op zoek gaat:

Bloed: 1 tot 2 dagen
Urine: 1 tot 2 dagen
speeksel: niet

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.