• Home
  • / Products
  • / Nieuwe Psychoactieve Substanties Designer Drugs

Nieuwe Psychoactieve Substanties Designer Drugs

NPS, designer drugs, badzouten, legal highs, bongreinigers, research chemicals

WAT  ZIJN DESIGNER DRUGS?

Designer drugs, badzouten, legal highs, bongreinigers, research chemicals, … De groep waar we het hier over hebben kent veel verschillende namen. Sommige van hen hebben ook nog een individuele bijnaam zoals HexEn, Alladin, Benzo fury, miauw-miauw en honderden anderen. Hun effecten zijn heel uiteenlopend: van het psychedelische ETH-LAD, het dissociatieve 3-MeO-PCP tot het oppeppende 2-FMA en nog veel meer. Wanneer we het over deze groep drugs hebben verkiezen we de neutrale term “Nieuwe Psychoactieve Substanties” of de afkorting “NPS”.

We zeggen nu wel NPS, maar wat houdt dat allemaal in? Op de website van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) staat het volgende:

Het gaat om een heel gamma aan stoffen die meestal de effecten van bekende illegale drugs proberen te imiteren. Ze zijn meestal synthetisch, maar kunnen ook plantaardig zijn. Vele zijn chemisch gelijkaardig aan conventionele drugs, maar nét verschillend genoeg van structuur om buiten de reikwijdte van de huidige drugwetgeving te vallen. Vandaar de term ‘legal high’. Toch is de samenstelling van verkochte NPS niet altijd duidelijk. De effecten dus evenmin. De wet wordt ook voortdurend aangepast om deze stoffen alsnog te verbieden.

De laatste zin is ook erg belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je over NPS praat. Veel mensen noemen ze namelijk “legal highs“, wat niet altijd helemaal klopt. Wetten zijn namelijk overal verschillend en er zijn, zeker in Europa, steeds meer wettelijke initiatieven om hele groepen aan moleculen in een keer te verbieden. Het is dus niet omdat het een “legal high”wordt genoemd, dat het ook effectief legaal is. Als je van plan zou zijn om een NPS te nemen, controleer dan ook altijd de plaatselijke wettelijke status.

Als mensen de term “nieuwe psychoactieve stoffen” horen, vragen ze zich wel eens af “wanneer is een drug niet meer nieuw?”. Dat is best een terechte vraag, want er is geen overkoepelende autoriteit die beslist of een drug al dan niet nieuw is. 2C-B is bijvoorbeeld uitgevonden in 1974, maar wordt vaak gezien even “nieuw” als 6-APB, wat pas in 2010 op de markt kwam. De N in NPS mag dan wel voor ‘nieuw’ staan, maar meestal wordt er vooral mee bedoeld dat er weinig onderzoek naar is gedaan en dat we nog niet met zekerheid kunnen zeggen wat de effecten op langere termijn zullen zijn. Het impliceert vaak ook dat veel mensen de drug niet kennen, hoewel mephedrone en 2C-B voorbeelden zijn van NPS die dat tegenspreken.

Onthoud vooral: “NPS” is een hele brede categorie, waar heel veel onbekende chemische stoffen met zeer uiteenlopende effecten in thuishoren. Vaak is er zeer weinig bekend over de drug door de beperkte geschiedenis van menselijk gebruik. Wanneer je een NPS neemt speel je je eigen proefkonijn en neem je dus best extra voorzorgsmaatregelen.

Voor meer specifieke productgerichte informatie over NPS kan je altijd terecht bij Tripsit. Tripsit beschrijft de groep als ‘Research Chemical’.

COMBINATIEGEBRUIK

Door het gebrek aan onderzoek en de enorme variëteit zijn de risico’s bij combigebruik groter dan bij andere drugs. Vermijd dus combigebruik. Wees extra alert als je een NPS combineert met andere middelen en informeer je grondig over de effecten en risico’s van de verschillende stoffen die je combineert via Tripsit.

 

AANTOONBAARHEID

De reden dat veel mensen een NPS gebruiken is omdat een deel ervan niet kan worden aangetoond in een standaard drugscreening. Dit is niet het geval voor alle NPS! Sommige metabolieten (afbraakstoffen) zijn identiek aan die van conventionele stoffen, of lijken er hard genoeg op dat ze een “valse” positief kunnen geven. Let dus erg op!

De termijn is altijd ook afhankelijk van individuele factoren zoals metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.

 

DOSERING

Dosering is cruciaal bij een NPS en verschilt sterk van persoon tot persoon. Veel stoffen zijn al in relatief lage dosissen actief. Daarom is het een goed idee om te investeren in een gevoelige weegschaal.

Omdat een NPS onvoorspelbare effecten kan hebben, is het aangeraden om eerst een allergietest te doen. Je neemt dan maximaal ¼ van een lichte dosis om te zien hoe jouw lichaam reageert. Informeer je over dosis en werkingsduur via Tripsit.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van een nieuwe psychoactieve substantie. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Label je zakje, sealtje of envelopje om verwisseling met andere producten te voorkomen.

 

Algemene tips:

Doe je eigen research! Deze lijst met tips is te algemeen om voldoende te zijn om je voor te bereiden op het nemen van een NPS. Lees zeker eens onze Rave Safe-pagina voor algemene tips die je best bij eender welke drug in het achterhoofd houdt.

Doe altijd eerst een allergietest wanneer je iets nieuws probeert. Dit houdt in dat je een dosis neemt die zo laag is, dat je er niets van zou mogen voelen, bijvoorbeeld 1/4 (of zelfs minder) van wat een lage dosering zou moeten zijn. Als je enige effecten voelt (jeuk, gezwollen keel, angst, veranderde waarneming,…) bestaat de kans dat je allergisch bent aan de stof en je best contact ermee vermijd. Doe een allergietest uiteraard wanneer je volledig nuchter bent en liefst minstens 1 dag voor je de drug effectief wil uitproberen.

Tracht combigebruik zo veel mogelijk te vermijden. We weten vaak (bijna) niets van de drug die je neemt, waardoor de interactie met andere drugs extra riskant wordt. Alcohol en cannabis zijn ook drugs.

Leer volumetrisch doseren. Vaak zijn de dosissen voor de drugs in kwestie erg laag. Zo laag zelfs, dat de meeste weegschalen het niet kunnen detecteren. Een gekende hoeveelheid oplossen in een gekende hoeveelheid vloeistof kan het doseren dus veel betrouwbaarder maken.

Illustratie van iemand die volumetrisch doseert

Wanneer je snuift:

Duw de kristallen zo fijn mogelijk op een propere ondergrond.

Gebruik geen bankbiljetten, sleutels of GSM om te snuiven aangezien dit zeer onhygiënisch is. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel het niet. Zo kan je het risico op bijvoorbeeld Hepatitis C (via bloed in neusslijmvlies) voorkomen.

Wissel snuiven af met slikken om je neus te sparen. Weeg je stof van tevoren af en maak er een bommetje van.

Spoel na gebruik grondig je neus met (bij voorkeur: fysiologisch) water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op bloedneuzen, ontsteking van de neusslijmvliezen, chronische sinusitis en perforatie van het neustussenschot.