Paddo’s / Truffels

psilocybine, magic mushrooms hallucinogeen eten

WAT ZIJN PADDO’S / TRUFFELS?

Paddo’s of truffels die hier bedoeld worden zijn paddestoelen (groeien boven de grond) of zwammen (groeien onder de grond) die psilocine en psilocybine als werkzame stof bevatten. Er bestaan verschillende soorten van, maar ze kunnen afhankelijk van de soort verschillen in hoeveelheid psilocine en psilocybine, en daarmee ook de sterkte. Paddestoelen of truffels worden doorgaans gegeten of gedronken in de vorm van thee.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van paddo’s. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Het gebruik van paddo’s of truffels kan je gevoelens versterken. Wanneer je je niet goed in je vel voelt kan dit een ongunstig ervaring veroorzaken of zelfs een uitdagende trip. Kies voor een veilige omgeving waar je je goed voelt met zo weinig mogelijk storende omgevingsprikkels (fel licht, luide muziek, veel mensen, …) zoals in de natuur of thuis, zeker wanneer je het voor de eerste keer gebruikt.

Gebruik enkel in het bijzijn van vrienden. Laat hen weten wat je gebruikt en maak goede afspraken. Zorg indien mogelijk voor een tripsitter (iemand die bij je is en nuchter blijft). Zo is er iemand bij die nog helder kan nadenken en helpen wanneer het fout gaat.­

Pluk nooit zelf je paddenstoelen. Paddo’s met psilocybine zijn moeilijk te onderscheiden van andere giftige soortgenoten.

Zorg voor versnaperingen en (alcoholvrij)  drinken tijdens je trip. Een paddotrip kan lang duren, zorg dat je goed uitgerust bent en gehydrateerd blijft. Met meer positieve energie in je lichaam is de kans op een uitdagende trip kleiner.  

Paddo’s beïnvloeden je beoordelingsvermogen en waarneming. Hierdoor wordt het moeilijker om risico’s in te schatten en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarnaast gaat ook je bloeddruk en hartslag stijgen. Gebruik daarom niet voor grote inspanningen, verplaatsingen, of als je moet deelnemen aan het verkeer.

Laat minstens 4 uur tussen het gebruik van paddo’s en je laatste maaltijd. Zo is de kans kleiner dat je misselijk wordt of gaat overgeven. Paddo’s werken sterker op een lege maag. Als je paddo’s gebruikt wanneer je pas gegeten hebt, kan het eerste effect langer duren of kan het totale effect afnemen. Je bent dan sneller geneigd om bij te nemen waardoor het risico op een uitdagende trip sterk toeneemt.

Beginnende gebruikers starten best met een lage dosering om tripeffecten te leren kennen en een uitdagende trip te vermijden. Een trip kan immers een overweldigende ervaring zijn.

Hou rekening met de werkingsduur. Omdat paddo’s en truffels geslikt worden, moeten ze eerst worden opgenomen door de maag. Het kan dus een tijdje duren voor je de eerste effecten voelt, en dit varieert van persoon tot persoon. Door snelle opbouw van tolerantie wordt door bijnemen een trip meestal niet versterkt, wel verlengd.

Zoek af en toe verkoeling op en drink voldoende water. Het gebruik van paddo’s doet je lichaamstemperatuur stijgen en je gaat ook zweten. Blijf dus niet te lang in een warme ruimte of in de vlakke zon staan.  Zoek af en toe rust in een koele ruimte, buiten en/of in de schaduw. Psilocybine kan je een droge mond geven en hoofdpijn is mogelijk. Zorg ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft door het drinken van water.

Chill out! Vecht niet tegen onaangename visuals of gevoelens van de trip. Wanneer je toch last krijgt van negatieve gevoelens, blijf dan rustig en laat je meedrijven door de flow van de trip, maar vergeet niet dat je onder invloed bent. Verminder eventueel storende omgevingsfactoren of verlaat de storende omgeving. Weet dat de gevoelens ook weer zullen afnemen na een tijdje. Het kan helpen om het tijdstip van gebruik bij te houden om hier een inschatting over te kunnen maken. Bezoek zeker ook onze pagina “EHBDu”

HOE SCHADELIJK ZIJN PADDO’S TRUFFELS?

Paddo’s kunnen angstgevoelens, paniekaanvallen, paranoïde gedachten en gedrag of uitdagende trips veroorzaken en bovendien kan het een trigger zijn voor psychoses. Het kan ook psychoses en depressies versterken of verlengen. Door beïnvloeding van het beoordelingsvermogen kunnen ook gevaarlijke situaties ontstaan.

Flashbacks kunnen voorkomen. Dan ervaar je na gebruik de effecten even terug zonder dat je onder invloed bent. Deze herbeleving komt vaak zeer onverwacht en onaangekondigd en duurt meestal maar een paar seconden of minuten. Bovendien kan het opnieuw gebruiken van een tripmiddel, vermoeidheid of situaties die je doen herinneren aan eerder gebruik deze flashbacks veroorzaken. Een flashback kan weken, maanden, tot zelfs jaren na de trip nog opduiken.

Gebruik van paddo’s of truffels kan visuele problemen veroorzaken, waaronder het HPPD-syndroom (=Hallucinogen Persisting Perception Disorder). Deze klachten kunnen maanden, jaren of zelfs levenslang voortduren. Neem contact op met je huisarts als je hier last van hebt.

ZIJN PADDO’S/TRUFFELS VERSLAVEND?

Aangezien psilocybine een tripmiddel is, is de kans op een geestelijke verslaving zeer klein. De meeste mensen gebruiken het maar heel sporadisch. Als je toch zin in meer hebt komt dit waarschijnlijk omdat je een sterk verlangen hebt naar de ervaringen die een trip met zich mee brengt.  Lichamelijke verslaving van paddo’s  treedt niet op.

Paddo’s of truffels zorgen zeer snel (vanaf het eerste gebruik) voor tolerantie. Daarom kan het zijn dat je geen effect meer voelt als je nog een keer gebruikt binnen enkele dagen na eerste gebruik. De opgebouwde tolerantie verdwijnt wel terug na ongeveer 3 à 4 dagen.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN PADDO’S / TRUFFELS?

Tripmiddelen kunnen psychische problemen als depressies en psychoses verergeren, of zelfs uitlokken. Het tripmiddel kan dan – net zoals heftige gebeurtenissen in je leven – een trigger zijn. Vaak gebeurt dit bij mensen die al aanleg hadden om een psychose of depressie te ontwikkelen, of waar ze al sluimerend aanwezig was. Indien je je niet goed in je vel voelt, of op de hoogte bent van eventuele erfelijke aanleg voor psychische problemen wordt gebruik van tripmiddelen ten zeerste afgeraden.

Werkingsduur

1ste effecten
Duur
Na-effecten
30-60 min
3 – 6 uur
1 – 24 uur

* De werkingsduur van paddo’s varieert sterk naargelang persoonlijke gevoeligheid en dosering.

dosering paddo's (gedroogd)

laag, 0,5-1,5g
gemiddeld, 1,5-3,5g
hoog, +3,5

Opgelet: indien je natte of verse paddestoelen hebt wordt door veel gebruikers deze dosering vermenigvuldigd met factor 10.

dosering truffels (nat of vers)

laag, 3-7.5g
gemiddeld, 7,5-12,5
hoog, 12,5-15g
zeer hoog, +15g

Opgelet: indien je droge truffels hebt wordt door veel gebruikers ongeveer 30 tot 50% van dit gewicht genomen.

good to know

Paddestoelen bevatten dezelfde stoffen als truffels (namelijk psylocine en psylocibine). Het verschil tussen paddo’s en truffels is dat paddo’s boven de grond groeien, en truffels ondergronds.

Paddo's / Truffels

Combinatiegebruik

combineer NIET met
Tramadol

OPGEPAST met
Andere tripmiddelen, amfetamine, cannabis, cocaïne

AANTOONBAARHEID

In standaard tests in België wordt niet gezocht naar paddo’s of truffels. Als men gericht op zoek gaat:

Bloed: 1 tot 2 dagen
Urine: 1 tot 2 dagen
Speeksel:1 tot 2 dagen

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.

Paddo's / Truffels