Rave Safe

Algemene risicobeperkende tips

Never waste a great party!

Effecten en risico’s van een product worden sterk beïnvloed door het product zelf, dosering, frequentie en wijze van gebruik en de omgeving waarin gebruikt wordt. Hier kan je enkele eenvoudige tips vinden waarmee je de risico’s sterk kan beperken.

Information before Intoxication

Let op wat je koopt en van wie je koopt. Koop bij voorkeur vóór het uitgaan. Informeer je over het product, samenstelling, zuiverheid, dosering, effecten en eventuele risico’s.

Look after your friends

Gebruik enkel in het bijzijn van vrienden. Laat hen weten wat je gebruikt en maak goede afspraken. Zo kun je elkaar in de gaten houden en voor elkaar zorgen indien nodig.

Dose to feel sweet, not to compete

Doseer verantwoord. Bepaal zelf je dosering en neem niet zomaar dezelfde dosis als anderen. Lichaamsgewicht en persoonlijke factoren (metabolisme, tolerantie, gevoeligheid) spelen een belangrijke rol in de effecten die je voelt. Bepaal op voorhand hoeveel je gaat gebruiken en hou je hieraan. Denk eventueel na over een uur om te stoppen met (bij)nemen.

Keep hydrated

Drink voldoende water om een kater te voorkomen, maar ook om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Bovendien worden zo afvalstoffen sneller en beter verwerkt in je lichaam. (opgelet: bij xtc/MDMA gebruik max 1 glas water per uur).

Drugs combined, results undefined

Combineer niet met alcohol en of andere producten. Dit is niet alleen schadelijker voor je lichaam maar de kans op negatieve gevoelens of een uitdagende trip neemt hierdoor ook toe. 

Leave the booze when you cruise

Vermijd rijden onder invloed van alcohol en of andere drugs. Rij ook niet mee met iemand onder invloed. Wijs een bob aan en hou je hieraan, of maak gebruik van het openbaar vervoer. Hou er ook rekening mee dat sommige drugs langer aantoonbaar zijn in je lichaam dan je je onder invloed voelt. Je mag dan echter nog niet deelnemen aan het verkeer.

Eat rave sleep repeat

Gebruik alleen als je goed uitgerust bent, je je geestelijk en lichamelijk goed voelt, in een veilige omgeving waar je jezelf op je gemak voelt. Stop op tijd als je wil gaan slapen. Neem daarna voldoende tijd om mentaal en fysiek uit te rusten. Vergeet niet (gezond) te eten.

Safe sex, no regrets

Vrij veilig en gebruik een condoom. Geef je grenzen aan, maar hou ook rekening met grenzen van anderen. 

What goes up, must come down

Gebruik geen drugs de “day after” om de nadelige effecten van gebruik tegen te gaan. Als je je down voelt, zoek dan familie en of vrienden op. Bij intense ervaringen kan het goed zijn de dag erna vrij te houden om de ervaring te verwerken. Eet gezond om sneller te herstellen, en rust voldoende uit. Verhoog dopamine, serotonine en endorfine door lichaamsbeweging, muziek luisteren, creatief bezig zijn, dagelijkse taken uitvoeren, mediteren, … . Kortom: doe iets wat je graag doet!
Vermijd wekelijks en zeker dagelijks gebruik. Gebruik ook niet om je angst, stress en problemen te onderdrukken. Zo voorkom je dat er tolerantie optreedt en dat je geestelijk of fysiek afhankelijk of verslaafd wordt.

Avoid the sound. rebound

Gebruik oordoppen, en ga af en toe naar een ruimte zonder luide muziek om je oren rust te gunnen. Je krijgt meestal gratis oordoppen, maar op maat gemaakte oordoppen zijn beter.

Start low go slow

Drink of gebruik niet te snel of te veel. Je start best met een kleine dosis en wacht dan even. Bijnemen kan altijd, minderen niet!

Take your time to chill

Rust af en toe even uit. Zo kan je de batterijen weer opladen, vermijd je oververhitting en uitdroging en geef je je oren even rust. Dit kan het verschil maken tussen een leuke avond en op de EHBO belanden.

The first aid team is your friend

Schakel medische hulp, indien nodig, ook als je twijfelt. Deze mensen zijn er om je te helpen, en hebben beroepsgeheim.

You take my breath away

Het lijkt voor de hand liggend, maar er wordt nog vaak tegen gezondigd. Niet iedereen rookt, en heel wat mensen roken ook liever niet passief mee. Als een aantal uitgaanders rookt op de dansvloer, verpest dat het plezier van vele anderen. Op de uitgaanslocatie nog eens in beeld brengen dat je de sfeer erin houdt door binnen geen sigaret op te steken, is dan ook geen overbodige luxe.

Consent is sexy

Ook seksueel grensoverschrijdend gedrag komt voor op de dansvloer. Het onder invloed zijn van drugs zorgt er al eens voor dat grenzen vervagen, maar dat mag geen excuus zijn. We willen het doelpubliek meegegeven dat persoonlijke grenzen erg belangrijk zijn. Heeft iemand geen interesse? Aanvaard het en ga verder. Ga niet over die grens. De sfeer wordt er niet beter op als iemand blijft aandringen. Iemand die zichzelf opdringt en de wensen van de ander niet respecteert, is sowieso niet sexy.

Maak gebruik van de FlirterTwister om te ontdekken tot waar jij en anderen seksueel gedrag tijdens het uitgaan oké vinden. Speel dit spel met een vriend(in), partner, een kennis of collega!

Keep the party going

Dat er op die feesten door een aantal mensen illegale middelen gebruikt worden, is tot op zekere hoogte onvermijdelijk. De Safe ’n Sound-vrijwilligers zetten zich in om de risico’s van dat gebruik zoveel mogelijk te beperken. Die vrijwilligers signaleren nu dat er vaker openlijk gebruikt wordt. Dergelijk openlijk gebruik is voor niemand wenselijk. Niet voor de mensen die gebruiken (naast gezondheidsrisico’s die altijd aan gebruik verbonden zijn, lopen ze ook risico op problemen met het gerecht). Maar ook niet voor de club of het evenement, dat door dat zichtbare druggebruik een kwalijke reputatie krijgt. Vandaar deze oproep tot discretie.

See the night in a new light

Beleef de nacht op eigen kracht. Gebruik je toch? Doe het dan verstandig. De Safe ‘n Sound-vrijwilligers zetten zich in om de gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken door objectieve informatie aan te bieden over de effecten en de risico’s bij het gebruiken van alcohol en andere drugs.

Het drugwiel

Jarenlang werd er van uitgegaan dat drugs opgedeeld kunnen worden in drie groepen. Stoffen met een stimulerende of oppeppende werking. Stoffen met een verdovende werking en stoffen met een hallucinogene werking. Met de opkomst van steeds meer Nieuwe Psychoactieve Stoffen ontdekte men steeds meer stoffen met een werking die niet meer paste in het klassieke model met de drie categorieën. Om tegemoet te komen aan deze onduidelijkheid werd in 2013 in het VK het drugwiel ontwikkeld. Lees er meer over op de website van VAD.

Wanneer gebruik je beter niet?

  • Bij suikerziekte, een hartafwijking, lever- en nierproblemen, hoge of lage bloeddruk, astma, epilepsie, depressie en psychische klachten.
  • Bij (vermoeden van) zwangerschap.
  • Op jonge leeftijd. Bij jongeren zijn de hersenen nog in volle ontwikkeling. Niet alleen is het schadelijker om alcohol te drinken en drugs te gebruiken op jonge leeftijd, ook stijgt bij gebruik op jonge leeftijd de kans op fysieke en mentale problemen of afhankelijkheid.

Wil jij ook gezondheidsboodschappen communiceren aan bezoekers op je event?

→ maak dan gebruik van onze campagne “never waste a great party”.