2-MMC

De bovenstaande effecten zijn verzameld uit zelfrapportages van mensen die 2-MMC gebruiken en hun ervaringen delen.

WAT IS 2-MMC?

Net zoals 3-MMC, 3-CMC en  4-MMC (mephedrone) is 2-MMC of 2-Methylmethcathinone, een synthetische cathinonen, die behoort tot de groep van de nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) of research chemical. Dit middel komt voor in kristal- of poedervorm en wordt gesnoven of geslikt. 2-MMC wordt aangeboden als vervanger van 3-MMC. Er wordt een alternatief aangeboden omdat 3-MMC sinds oktober 2021 verboden is in Nederland. De effecten zouden mogelijks kunnen lijken op de effecten van andere stoffen uit deze groep. Maar er is nog weinig bekend, omwille van een gebrek aan onderzoek. 

Uit zelfrapportages van mensen die 2-MMC gebruiken, lezen wij dat 2-MMC een milder effect geeft dan bijvoorbeeld 3-MMC en het verst verwijderd is van de effecten van  4-MMC. Wie 2-MMC gebruikt krijgt wel energie, maar de euforische en empathogene effecten zijn veel minder uitgesproken dan bij  4-MMC en bij 3-MMC.  De effecten worden verder omschreven als prestatieverhogend en stimulerend. Je kan het vergelijken met 2-FA of speed (amfetamine). Het snuiven van 2-MMC wordt ook omschreven als pijnlijk, maar iets minder pijnlijk in vergelijking met andere vergelijkbare producten.

,

RISICO’S 2-MMC

Het grootste risico bij het gebruiken van 2-MMC is dat er weinig over bekend is. Ook al zijn de effecten gelijkaardig aan andere middelen, betekent dit niet dat de risico’s hetzelfde zijn. Het snuiven van 2-MMC kan zorgen voor beschadiging of ontstoken neusslijmvlies en andere schade aan de neus. WIj proberen deze pagina up te daten van zodra de risico’s bij het gebruik van 2-MMC beter bekend zijn.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van 2-MMC. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies. 

 • Label je zakje, sealtje of envelopje met de juiste naam om vergissingen met andere producten te voorkomen. 
 • Plet de kristallen zo fijn mogelijk op een propere ondergrond. Gebruik geen bankbiljetten, sleutels of GSM om te snuiven/kappen aangezien dat zeer onhygiënisch is. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel het niet om besmetting te voorkomen.  
 • MMC’s kan je perfect oraal innemen. Wissel snuiven af met slikken om je neus te sparen. Weeg je kristallen/poeder van tevoren af (zie dosering aan de zijkant) en maak er een bommetje van. 
 • Spoel na een avond snuiven grondig je neus met (fysiologisch) water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op bloedneuzen, ontsteking van de neusslijmvliezen, chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot. Breng neuszalf aan bij wondjes of lichte beschadigingen in de neus. 
 • Vaak hebben mensen de neiging om 2-MMC meer en vaker bij te nemen dan gepland. Meer en langer gebruiken vergroot de bijwerkingen en brengt extra risico’s met zich mee. 
 • 2-MMC is een oppeppende drug en verhoogt je lichaamstemperatuur. Afkoeling en hydratatie is dus belangrijk! Drink voldoende water (ongeveer een glas per uur), rust af en toe eens uit en zoek een koele ruimte op om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Vermijd té warme kledij en hoofddeksels. 
 • Zorg dat je iets gegeten hebt. Je lichaam heeft brandstof nodig, maar 2-MMC gebruiken op een volle maag geeft een hogere kans op misselijkheid en braken. Achteraf iets eten is belangrijk. Indien vast voedsel moeilijk is, probeer dan soep, bouillon, yoghurt of dergelijke. 
 • Stop minstens 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen met bijnemen. Slaapmiddelen kunnen helpen om tot rust te komen, maar probeer deze combinatie te vermijden.  
 • Je lichaam kan behoorlijk uitgeput raken van 2-MMC. Neem dus voldoende tijd om fysiek en mentaal uit te rusten de volgende dag(en) en gezond te eten.  
 • Van 2-MMC krijg je een droge mond en wordt je tandglazuur kwetsbaarder. Poetsen en tandenknarsen kan je glazuur dan extra aantasten.  Een kauwgom (zonder suiker) kan helpen om kauwen en tandenknarsen tegen te gaan. 2-MMC kan schadelijk zijn voor je gebit.  
 • Vermijd regelmatig gebruik van 2-MMC. Gebruik 2-MMC liefst niet als je alleen bent.  

Ben je bezorgd om jouw eigen gebruik? Dan kan je altijd anoniem terecht bij de druglijn. Ben je ongerust over klachten die je hebt? Contacteer dan beter jouw huisarts. 

IS 2-MMC VERSLAVEND?

Het is onduidelijk of 2-MMC een verslavingspotentieel kent. Uit zelfrapportages van mensen die 2-MMC gebruiken, lezen wij dat zij een sterke drang hebben om opnieuw te gebruiken (craving). 

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN 2-MMC?

Risicovrij druggebruik bestaat niet, maar let extra op bij hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen. Gebruik niet voor of net na een actieve inspanning. Gebruik geen 2-MMC als je zwanger bent en vermijd het tevens als je nog moet rijden. 

Werkingsduur snuiven

1ste effect
duur
na-effecten
2-15 minuten
2-4 uur
2-4 uur

dosering snuiven

licht, 10-15mg
gemiddeld, 15-40mg
sterk, 40-80mg
zeer sterk, 80+ mg

Werkingsduur slikken

1ste effect
duur
na-effecten
15-45 minuten
3-5 uur
2-8 uur

dosering slikken

licht, 20-50mg
gemiddeld, 50-100mg
sterk, 100-135mg
zeer sterk, 135+mg

Good to know

Rilatine, captagon, pervitin, concerta, … behoren ook tot de amfetamine-achtigen en hebben dus vergelijkbare effecten en risico’s.

COMBINATIEGEBRUIK

Combineer NIET met
MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva, …), tramadol

OPGEPAST metAlcohol, cafeïne, cannabis, cocaïne, DMT, DXM, DO(x) GHB/GBL, ketamine, lsd, mescaline, NBOMe’s, opiaten, paddo’s/truffels, PCP,  SSRI’s, xtc/MDMA, 2C’s, 5-MeO-xxT

AANTOONBAARHEID

Het is niet bekend hoe lang 2-MMC aantoonbaar is in de urine, bloed en speeksel. Alleen een laboratorium kan 2-MMC aantonen in de urine en het bloed. De aantoonbaarheid via speekseltesten is onbekend.De afbraakproducten van cathinonen kennen sterke overeenkomst met die van amfetamines, dus bij speekseltesten kan je positief testen op gebruik van amfetamines.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.