3-CMC

De bovenstaande effecten zijn verzameld uit zelfrapportages van mensen die 3-CMC gebruiken en hun ervaringen delen.

WAT IS 3-CMC?

Net zoals 2-MMC, 3-MMC en 4-MMC  is 3-CMC, Clophedrone of 3-chloormethcathinon, een synthetische cathinonen, die behoort tot de groep van de nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) of research chemical. Dit middel komt voor in kristal- of poedervorm en wordt gesnoven of geslikt. 3-CMC wordt aangeboden als vervanger van 3-MMC. Er wordt een alternatief aangeboden omdat 3-MMC sinds oktober 2021 verboden is in Nederland. Er is nog weinig bekend over de werking van 3-CMC. Kleinschalig onderzoek toont aan dat 3-CMC net zoals de andere synthetische cathinonen, een stimulerende en entactogene  werking heeft. Verder zouden de effecten mogelijks kunnen lijken op de effecten van andere stoffen uit deze groep. Echter is er nog veel onduidelijkheid op de precieze werking. 

Uit zelfrapportages van mensen die 3-CMC gebruiken, lezen wij dat het voornaamste effect van 3-CMC wordt ervaren als een kort en mild stimulerend effect. Wie 3-CMC gebruikt, krijgt een beetje energie, maar minder dan andere stimulerende cathinonen zoals 3-MMC. De effecten worden verder omschreven als hallucinerend en met een toename van het zelfvertrouwen. Verder spreken mensen die 3-CMC gebruiken ook van een drang om opnieuw te gebruiken op het moment dat het product is uitgewerkt (craving). 

3-CMC lijkt een verontrustend middel te zijn. Er worden anekdotische klachten gerapporteerd die erop wijzen dat dit middel waarschijnlijk toxisch is.

RISICO’S 3-CMC

Het grootste risico bij het gebruiken van 3-CMC is dat er weinig over bekend is. Ook al zijn de effecten gelijkaardig aan andere middelen, betekent dit niet dat de risico’s hetzelfde zijn. Het snuiven van 3-CMC kan zorgen voor beschadiging of ontstoken neusslijmvlies en andere schade aan de neus. Wij proberen deze pagina up te daten van zodra de risico’s bij het gebruik van 3-CMC beter bekend zijn.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van 3-CMC. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies. 

 • Label je zakje, sealtje of envelopje met de juiste naam om vergissingen met andere producten te voorkomen. 
 • Plet de kristallen zo fijn mogelijk op een propere ondergrond. Gebruik geen bankbiljetten, sleutels of GSM om te snuiven/kappen aangezien dat zeer onhygiënisch is. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel het niet om besmetting te voorkomen.  
 • CMC’s kan je perfect oraal innemen. Wissel snuiven af met slikken om je neus te sparen. Weeg je kristallen/poeder van tevoren af (zie dosering aan de zijkant) en maak er een bommetje van. 
 • Spoel na een avond snuiven grondig je neus met (fysiologisch) water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op bloedneuzen, ontsteking van de neusslijmvliezen, chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot. Breng neuszalf aan bij wondjes of lichte beschadigingen in de neus.
 • Vaak hebben mensen de neiging om 3-CMC meer en vaker bij te nemen dan gepland. Meer en langer gebruiken vergroot de bijwerkingen en brengt extra risico’s met zich mee. 
 • 3-CMC is een oppeppende drug en verhoogt je lichaamstemperatuur. Afkoeling en hydratatie is dus belangrijk! Drink voldoende water (ongeveer een glas per uur), rust af en toe eens uit en zoek een koele ruimte op om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Vermijd té warme kledij en hoofddeksels. 
 • Zorg dat je iets gegeten hebt. Je lichaam heeft brandstof nodig, maar 3-CMC gebruiken op een volle maag geeft een hogere kans op misselijkheid en braken. Achteraf iets eten is belangrijk. Indien vast voedsel moeilijk is, probeer dan soep, bouillon, yoghurt of dergelijke. 
 • Stop minstens 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen met bijnemen. Slaapmiddelen kunnen helpen om tot rust te komen, maar probeer deze combinatie te vermijden.  
 • Je lichaam kan behoorlijk uitgeput raken van 3-CMC. Neem dus voldoende tijd om fysiek en mentaal uit te rusten de volgende dag(en) en gezond te eten.  
 • Van 3-CMC krijg je een droge mond en wordt je tandglazuur kwetsbaarder. Poetsen en tandenknarsen kan je glazuur dan extra aantasten.  Een kauwgom (zonder suiker) kan helpen om kauwen en tandenknarsen tegen te gaan. 3-CMC kan schadelijk zijn voor je gebit.  
 • Vermijd regelmatig gebruik van 3-CMC. Gebruik 3-CMC liefst niet als je alleen bent.  

Ben je bezorgd om jouw eigen gebruik? Dan kan je altijd anoniem terecht bij de druglijn. Ben je ongerust over klachten die je hebt? Contacteer dan beter jouw huisarts. 

IS 3-CMC VERSLAVEND?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de verslavende werking van 3-CMC. De korte en snelle werking van 3-CMC kan de craving of de drang om snel opnieuw te gebruiken, in de hand werken. Zelfrapportages van mensen die 3-CMC gebruiken, bevestigen dit ook. 

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN 3-CMC?

Risicovrij druggebruik bestaat niet, maar let extra op bij hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen. Gebruik niet voor of net na een actieve inspanning. Gebruik geen 3-CMC als je zwanger bent en vermijd het tevens als je nog moet rijden. 

Werkingsduur snuiven

1ste effect
duur
na-effecten
10-30 minuten
1-2 uur
3-6 uur

dosering snuiven

licht, 20-40mg
gemiddeld, 40-80mg
sterk, 80-100mg
zeer sterk, 100+ mg

Werkingsduur slikken

1ste effect
duur
na-effecten
30-90 minuten
2-4 uur
4-12 uur

dosering slikken

licht, 30-60mg
gemiddeld, 60-100mg
sterk, 100-180mg
zeer sterk, 180+mg

Good to know

Rilatine, captagon, pervitin, concerta, … behoren ook tot de amfetamine-achtigen en hebben dus vergelijkbare effecten en risico’s.

COMBINATIEGEBRUIK

Combineer NIET met
MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva, …), tramadol

OPGEPAST metAlcohol, cafeïne, cannabis, cocaïne, DMT, DXM, DO(x) GHB/GBL, ketamine, lsd, mescaline, NBOMe’s, opiaten, paddo’s/truffels, PCP,  SSRI’s, xtc/MDMA, 2C’s, 5-MeO-xxT

AANTOONBAARHEID

Het is niet bekend hoe lang 3-CMC aantoonbaar is in de urine, bloed en speeksel. Alleen een laboratorium kan 3-CMC aantonen in de urine en het bloed. De aantoonbaarheid via speekseltesten is onbekend. De afbraakproducten van cathinonen kennen een sterke overeenkomst met die van amfetamines, dus bij speekseltesten kan je positief testen op gebruik van amfetamines.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.