3-MMC

WAT IS 3-MMC?

3-mmc is een synthetische cathinone, die hoort tot de groep van de nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) of research chemical. Dit middel komt voor in kristal- of poedervorm en wordt gesnoven of geslikt. 3-MMC heeft een oppeppend en een entactogeen effect en wordt beschreven als een combinatie tussen cocaïne en XTC (MDMA). Vergeleken met 4-MMC (mephedrone), geeft 3-MMC minder euforie, maar wel soortgelijke stimulatie en empathogenen effecten. 2-MMC daarentegen ontbreekt nog meer euforie en empathogenen effecten waardoor dit middel korter tegen amfetamine (speed) ligt, weliswaar met een kortere werkingsduur. 

Let op: soms wordt 3-CMC (een gelijkaardige drug) verkocht als 3-MMC. De effecten van 3-CMC lijken een beetje op die van 3-MMC maar net zoals bij 2-MMC ontbreekt het bij 3-CMC aan empathogene effecten. 3-CMC kan je herkennen aan de zeer harde kristallen, bijna als een stukje glas. 

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van 3-MMC Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

 • Label je zakje, sealtje of envelopje met de juiste naam om vergissingen met andere producten te voorkomen.
 • Plet de kristallen zo fijn mogelijk op een propere ondergrond. Gebruik geen bankbiljetten, sleutels of GSM om te snuiven/kappen aangezien dat zeer onhygiënisch is. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel het niet om besmetting te voorkomen. 
 • MMC’s kan je perfect oraal innemen. Wissel snuiven af met slikken om je neus te sparen. Weeg je kristallen/poeder van tevoren af (zie dosering aan de zijkant) en maak er een bommetje van.
 • Spoel na een avond snuiven grondig je neus met (fysiologisch) water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op bloedneuzen, ontsteking van de neusslijmvliezen, chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot. Breng neuszalf aan bij wondjes of lichte beschadigingen in de neus.
 • Vaak hebben mensen de neiging om 3-MMC meer en vaker bij te nemen dan gepland. Meer en langer gebruiken vergroot de bijwerkingen en brengt extra risico’s met zich mee.
 • 3-MMC is een oppeppende drug en verhoogt je lichaamstemperatuur. Afkoeling en hydratatie is dus belangrijk! Drink voldoende water (ongeveer een glas per uur), rust af en toe eens uit en zoek een koele ruimte op om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Vermijd té warme kledij en hoofddeksels.
 • Zorg dat je iets gegeten hebt. Je lichaam heeft brandstof nodig, maar 3-MMC gebruiken op een volle maag geeft een hogere kans op misselijkheid en braken. Achteraf iets eten is belangrijk. Indien vast voedsel moeilijk is probeer dan soep, bouillon, yoghurt of dergelijke.
 • Stop minstens 3 tot 4 uur voor je gaat slapen met bijnemen. Slaapmiddelen kunnen helpen om tot rust te komen, maar probeer deze combinatie te vermijden. 
 • Je lichaam kan behoorlijk uitgeput raken van 3-MMC. Neem dus voldoende tijd om fysiek en mentaal uit te rusten de volgende dag(en) en gezond te eten. 
 • Van 3-MMC krijg je een droge mond en wordt je tandglazuur kwetsbaarder. Poetsen en tandenknarsen kan je glazuur dan extra aantasten.  Een kauwgom (zonder suiker) kan helpen om kauwen en tandenknarsen tegen te gaan. 3-MMC kan schadelijk zijn voor je gebit. 
 • Vermijd regelmatig gebruik van 3-MMC. Gebruik 3-MMC liefst niet als je alleen bent. 

Ben je bezorgd om jouw eigen gebruik? Dan kan je altijd anoniem terecht bij de druglijn. Ben je ongerust over klachten die je hebt? Contacteer dan beter jouw huisarts. 

HOE SCHADELIJK IS 3-MMC?

De langetermijnrisico’s bij het gebruiken van 3-MMC zijn op dit moment nog onbekend. Vermoedelijk zijn deze vergelijkbaar met die van andere cathinonen zoals bijvoorbeeld 4-MMC en 2-MMC.

RISICO’S 3-MMC

 • Angst- of paniekaanval
 • Beschadiging of ontstoken neusslijmvlies en andere schade aan de neus 
 • Craving (sterke drang om opnieuw te gebruiken) 
 • Epileptische aanval 
 • Hallucinaties
 • Hartproblemen, zoals hartkloppingen of een hartstilstand 
 • Leverschade
 • Mogelijks veranderingen in de menstruatie
 • Mogelijks verminderde vruchtbaarheid 
 • Psychose
 • Opwindingsdelier
 • Serotoninesyndroom
 • Uitdroging of oververhitting 
 • Verslavingspotentieel

IS 3-MMC VERSLAVEND?

Geestelijke of mentale afhankelijkheid treedt bij 3-MMC snel op (craving). Je kan het gevoel hebben je niet te amuseren zonder, of kan moeilijk nee zeggen. Het staat ook bekend als een drug waarbij mensen compulsief bijnemen: Dat is wanneer je al onder invloed bent, je een drang voelt om meer en/of vaker bij te nemen dan gepland. Sommige mensen die 3-MMC gebruiken geven dat ze weken na gebruik steeds aan 3-MMC te denken. Mensen met een verslavingsproblematiek hebben het moeilijk om te stoppen met gebruik of, als men erin slaagt te stoppen, niet te hervallen. De craving lijkt sterker te zijn wanneer je 3-MMC snuift dan slikt. 3-MMC leidt niet tot lichamelijke afhankelijkheid maar put je lichaam wel uit. Bij regelmatig gebruik treedt er tolerantie op. Dit wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Mensen die op regelmatige basis gebruik maken van 3-MMC kunnen enkele grammen per sessie gebruiken. Let op: dat je meer nodig hebt om iets te voelen betekent niet zomaar dat je lichaam er minder schade van ondervindt! 

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN 3-MMC?

Risicovrij druggebruik bestaat niet, maar let extra op bij hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen. Gebruik niet voor of net na een actieve inspanning. Gebruik geen 3-MMC als je zwanger bent en vermijd het tevens als je nog moet rijden. 

Werkingsduur snuiven

1ste effect
piek
totale duur
na-effecten
5-15 minuten
1-1,5 uur
2,5-4,5 uur
1-1,5 uur

dosering snuiven

licht, 20-40mg
gemiddeld, 40-60mg
sterk, 60-120mg
zeer sterk, 120+ mg

Werkingsduur slikken

1ste effect
piek
totale duur
na-effecten
15-45 minuten
2-4uur
4-6 uur
2-4uur

dosering slikken

licht, 25-75mg
gemiddeld, 75-150mg
sterk, 150-300mg
zeer sterk, 300+mg

Good to know

Rilatine, captagon, pervitin, concerta, … behoren ook tot de amfetamine-achtigen en hebben dus vergelijkbare effecten en risico’s.

COMBINATIEGEBRUIK

Combineer NIET met
MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva, …), tramadol

OPGEPAST met
Alcohol, cafeïne, cannabis, cocaïne, DMT, DXM, DO(x), GHB/GBL, ketamine, lsd, mescaline, , NBOMe’s, opiaten, paddo’s/truffels, PCP, SSRI’s, xtc/MDMA, 2C’s, 5-MeO-xxT

AANTOONBAARHEID

Het is niet bekend hoe lang 3-MMC aantoonbaar is in de urine, bloed en speeksel. Alleen een laboratorium kan 3-MMC aantonen in de urine en het bloed. De speekseltesten uitgevoerd door politie testen niet op 3-MMC. De afbraakproducten van cathinonen kennen sterke overeenkomst met die van amfetamines, dus bij een speekseltest kan je positief testen op gebruik van amfetamines.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.