Lachgas

WAT IS LACHGAS?

Lachgas is een kleur- en geurloos gas met als werkzame stof N2O (distikstofmonoxide). Het heeft een verdovend en licht trippend/dissociatief effect met een korte euforische roes en lachbuien als gevolg. Het is verkrijgbaar in patronen en grote gasflessen en het wordt ingeademd via ballonnetjes.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van lachgas. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Let op wat je koopt en van wie je koopt. Zorg dat je geen andere gassen inhaleert, die kunnen veel schadelijker zijn.

Gebruik geen lachgas als je verkouden bent. Dit kan oorpijn en gehoorschade veroorzaken.

Zorg dat je goed uitgerust bent en zorg indien mogelijk voor een tripsitter (iemand die bij je is en nuchter blijft).

Doseer verantwoord. Bepaal op voorhand hoeveel je gaat gebruiken en hou je hieraan. Gebruik niet meer dan 5 ballonnetjes per sessie. Neem adempauzes tijdens het inhaleren van een ballon, en laat enkele minuten tussen ballonnetjes om voldoende zuurstof op te nemen.

Adem lachgas nooit rechtstreeks in uit een gaspatroon of – fles, maar maak gebruik van een ballon. Je loopt het risico op vrieswonden rond je lippen en mond en in je longen. Hou de ballon ook niet langer als nodig aan je mond, zo voorkom je dat je mondzweertjes of aften krijgt.

Ga zitten. Lachgas verstoort je coördinatie en concentratie. Je kan ook zuurstoftekort oplopen door het te snel of te veel na elkaar inhaleren van lachgas. Hierdoor kan je jezelf duizelig voelen, hoofdpijn krijgen, misselijk worden, verward zijn en/of flauwvallen.

Blijf uit de buurt van vuur. Doof je sigaret wanneer je lachgas gebruikt. Lachgas is licht ontvlambaar.

Blijf uit de buurt van autowegen, open water hoogteverschillen. Lachgas beïnvloedt het coördinatievermogen en zuurstofgehalte in je hersenen waardoor valincidenten of bewusteloosheid en zelfs coma mogelijk zijn.

Stop met gebruiken bij tintelingen of gevoelloosheid in vingers en ledematen, hoofdpijn en misselijkheid. Ga naar de dokter bij aanhoudende klachten.

HOE SCHADELIJK IS LACHGAS?

Frequent en langdurig gebruik kan irritatie aan ogen, neus, keel, luchtwegen en huid veroorzaken.

Bij langdurig en/of  dagelijks gebruik van lachgas kan de werking van vitamine B12 en de productie van rode bloedcellen verstoord worden, en het beenmerg onderdrukt worden. Dit kan tintelingen en gevoelloosheid in de tenen, vingers en ledematen veroorzaken, en leiden tot schade aan het zenuwstelsel, neurologische stoornissen en een vorm van bloedarmoede. Vitamine B12 kan je opnemen uit vlees en of vis. Vegetariërs en veganisten moeten hier extra aandachtig voor zijn, zij gebruiken best vervangende producten aangezien zij meestal minder vitamine B12 opnemen.

Lachgas kan schade aan de hersenen veroorzaken doordat het de glutamaat receptor blokkeert. Zeker bij jongeren kan is dit van toepassing aangezien deze receptor mee verantwoordelijk is voor de rijping van de hersenen.

Frequent gebruik van lachgas kan leiden tot onvruchtbaarheid aangezien het de aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen verstoort.

Lachgaspatronen zijn niet goed voor het milieu. Laat ze niet zomaar rondslingeren, doe ze naar het containerpark.

IS LACHGAS VERSLAVEND?

Lachgas kan geestelijke verslaving veroorzaken, al is de kans niet zo groot. Gebruikers zijn dikwijls geneigd om meermaals te gebruiken per sessie. Lachgas heeft een erg korte werkingsduur waardoor je gemakkelijk verlangt naar meer.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN LACHGAS?

Gebruik zeker geen lachgas als je verkouden bent. Lachgas zet uit in lucht en je trommelvlies kan hierdoor springen. Naast oorpijn kan je blijvende gehoorschade oplopen.  

Veganisten en vegetariërs hebben bij het gebruik van lachgas een verhoogd risico op bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12, omdat zij deze vitamine minder binnenkrijgen door het niet-eten van vlees, vis en/of zuivel.

Gebruik zeker geen lachgas bij zwangerschap. Er treed een tijdelijk zuurstoftekort op, dit geeft een grotere kans op complicaties.

Werkingsduur

1ste effect
duur
na-effecten
0-1 minuten
1-5 minuten
5-30 minuten

dosering

laag, minder dan 1 ballon 30patroon/ballon
gemiddeld, 1 patroon in 1 ballon 60patroon/ballon
hoog, 2 patronen in 1 ballon 80patroon/ballon
extra hoog, +2 patronen in 1 grote ballon 100patroon/ballon

good to know

Lachgas wordt soms ook gebruikt bij de tandarts als kalmeringsmiddel, en bij medische ingrepen voor pijnbestrijding. Het wordt tevens gebruikt in de horeca in slagroomspuiten. 

Lachgas

combinatiegebruik

OPGEPAST met
Alcohol, GHB/GBL, opiaten, tramadol, andere tripmiddelen (vooral andere dissociatieve middelen)

AANTOONBAARHEID

In standaardtests wordt niet gezocht naar lachgas.