Rave Safe

Algemene risicobeperkende tips

Never waste a great party!

Effecten en risico’s van een product worden sterk beïnvloed door het product zelf, dosering, frequentie en wijze van gebruik en de omgeving waarin gebruikt wordt. Hier kan je enkele eenvoudige tips vinden waarmee je de risico’s sterk kan beperken.

Information before Intoxication

Let op wat je koopt en van wie je koopt. Koop bij voorkeur vóór het uitgaan. Informeer je over het product, samenstelling, zuiverheid, dosering, effecten en eventuele risico’s.

Look after your friends

Gebruik enkel in het bijzijn van vrienden. Laat hen weten wat je gebruikt en maak goede afspraken. Zo kun je elkaar in de gaten houden en voor elkaar zorgen indien nodig.

Dose to feel sweet, not to compete

Doseer verantwoord. Bepaal zelf je dosering en neem niet zomaar dezelfde dosis als anderen. Lichaamsgewicht en persoonlijke factoren (metabolisme, tolerantie, gevoeligheid) spelen een belangrijke rol in de effecten die je voelt. Bepaal op voorhand hoeveel je gaat gebruiken en hou je hieraan. Denk eventueel na over een uur om te stoppen met (bij)nemen.

Keep hydrated

Drink voldoende water om een kater te voorkomen, maar ook om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Bovendien worden zo afvalstoffen sneller en beter verwerkt in je lichaam. (opgelet: bij xtc/MDMA gebruik max 1 glas water per uur).

Drugs combined, results undefined

Combineer niet met alcohol en of andere producten. Dit is niet alleen schadelijker voor je lichaam maar de kans op negatieve gevoelens of een bad trip neemt hierdoor ook toe. (link naar combigebruik, als dit af is)

Leave the booze when you cruise

Vermijd rijden onder invloed van alcohol en of andere drugs. Rij ook niet mee met iemand onder invloed. Wijs een bob aan en hou je hieraan, of maak gebruik van het openbaar vervoer. Hou er ook rekening mee dat sommige drugs langer aantoonbaar zijn in je lichaam dan je je onder invloed voelt. Je mag dan echter nog niet deelnemen aan het verkeer.

Eat rave sleep repeat

Gebruik alleen als je goed uitgerust bent, je je geestelijk en lichamelijk goed voelt, in een veilige omgeving waar je jezelf op je gemak voelt. Stop op tijd als je wil gaan slapen. Neem daarna voldoende tijd om mentaal en fysiek uit te rusten. Vergeet niet (gezond) te eten.

Safe sex, no regrets

Vrij veilig en gebruik een condoom. Geef je grenzen aan, maar hou ook rekening met grenzen van anderen. 

What goes up, must come down

Gebruik geen drugs de “day after” om de nadelige effecten van gebruik tegen te gaan. Als je je down voelt, zoek dan familie en of vrienden op. Bij intense ervaringen kan het goed zijn de dag erna vrij te houden om de ervaring te verwerken. Eet gezond om sneller te herstellen, en rust voldoende uit. Verhoog dopamine, serotonine en endorfine door lichaamsbeweging, muziek luisteren, creatief bezig zijn, dagelijkse taken uitvoeren, mediteren, … . Kortom: doe iets wat je graag doet!
Vermijd wekelijks en zeker dagelijks gebruik. Gebruik ook niet om je angst, stress en problemen te onderdrukken. Zo voorkom je dat er tolerantie optreedt en dat je geestelijk of fysiek afhankelijk of verslaafd wordt.

Avoid the sound. rebound

Gebruik oordoppen, en ga af en toe naar een ruimte zonder luide muziek om je oren rust te gunnen. Je krijgt meestal gratis oordoppen, maar op maat gemaakte oordoppen zijn beter.

Start low go slow

Drink of gebruik niet te snel of te veel. Je start best met een kleine dosis en wacht dan even. Bijnemen kan altijd, minderen niet!

Take your time to chill

Rust af en toe even uit. Zo kan je de batterijen weer opladen, vermijd je oververhitting en uitdroging en geef je je oren even rust. Dit kan het verschil maken tussen een leuke avond en op de EHBO belanden.

The first aid team is your friend

Schakel medische hulp, indien nodig, ook als je twijfelt. Deze mensen zijn er om je te helpen, en hebben beroepsgeheim.

Wanneer gebruik je beter niet?

  • Bij suikerziekte, een hartafwijking, lever- en nierproblemen, hoge of lage bloeddruk, astma, epilepsie, depressie en psychische klachten.
  • Bij (vermoeden van) zwangerschap.
  • Op jonge leeftijd. Bij jongeren zijn de hersenen nog in volle ontwikkeling. Niet alleen is het schadelijker om alcohol te drinken en drugs te gebruiken op jonge leeftijd, ook stijgt bij gebruik op jonge leeftijd de kans op fysieke en mentale problemen of afhankelijkheid.

Wil jij ook gezondheidsboodschappen communiceren aan bezoekers op je event?

→ maak dan gebruik van onze campagne “never waste a great party”.