Cocaïne

WAT IS COCAÏNE?

Cocaïne is een lichtgeel tot wit kristalachtig poeder en wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant. De werkzame stof is cocaïne HCL (cocaïnehydrochloride) en zorgt voor een oppeppend effect. Cocaïne wordt vooral gesnoven, maar kan ook gebased (roken) of, opgelost in water, ingespoten worden.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van cocaïne. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Label je zakje, sealtje of envelopje met “cocaïne”, zo voorkom je verwisseling met andere producten.

Kap het poeder zo fijn mogelijk op een propere ondergrond. Gebruik geen sleutels, bankbiljetten of GSM om te snuiven, dit is zeer onhygiënisch. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel dit niet. Zo kan je het risico op bijvoorbeeld Hepatitis C (via bloed in neusslijmvlies) voorkomen.

Drink water, rust uit en koel af. Cocaïne is een oppeppende drug en verhoogt je lichaamstemperatuur. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken, af en toe uit te rusten en een koele ruimte op te zoeken om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Vermijd daarnaast ook té warme kledij (zeker bij hoge temperaturen) en hoofddeksels.

Spoel na gebruik grondig je neus met fysiologisch water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot, bloedneus, ontsteking van de neusslijmvliezen.

Coke kan schadelijk zijn voor je gebit. Poets je tanden best voor gebruik om ze beter te beschermen, niet erna. Gebruik dan eerder mondspoelwater. Van coke krijg je een droge mond en wordt je tandglazuur kwetsbaarder, poetsen en tandenknarsen kan dit extra aantasten. Een kauwgom (zonder suiker) kan helpen om kauwen en tandenknarsen tegen te gaan.

Combineer cocaïne niet met downers of kalmerende middelen, ook niet om te gaan slapen. Combineer cocaïne ook niet met alcohol. Dit is meer belastend en schadelijker voor je lichaam.

Neem geen lijntje de volgende dag om je terug beter te voelen of craving tegen te gaan. Cocaïne werkt in op je dopaminesysteem, mogelijk ben je na (langdurig) gebruik tijdelijk down.  

HOE SCHADELIJK IS COCAÏNE?

Cocaïne is erg belastend voor je hart. Een hartinfarct, hartritmestoornissen of zelfs coma kunnen optreden. Het kan ook leiden tot oververhitting (met eventueel orgaanschade als gevolg). Verhoogde hartslag in combinatie met vernauwing van de bloedvaten zal zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Hoe meer en hoe langer je gebruikt, hoe hoger het risico op hersenbloeding, beroerte en epileptische aanvallen.  

Regelmatig gebruik van cocaïne kan leiden tot erectieproblemen en het is moeilijker om een orgasme te krijgen. Daarnaast kan het ook leiden tot een verlaagd libido of minder seksuele verlangens.

Cocaïne kan je eetlust verminderen. Door het oppeppende effect verbruik je meer energie. Dit kan leiden tot gewichtsverlies. Andere mogelijke fysieke gevolgen zijn braken, schade aan de neus- en keelholte, oververhitting, uitdroging, leverschade, hersenschade, geheugenproblemen, neusbloeding, aantasting van het reukvermogen, klemmende kaken, hoofdpijn en duizeligheid.

Door alcohol en cocaïne te combineren maakt je lichaam een nieuwe stof aan, namelijk coca-ethyleen. Dit heeft als gevolg dat je hart, bloedvaten en lever extra belast worden. Bovendien is deze nieuwe stof op zich (en dus combinatiegebruik) ook verslavend. Daarnaast zal je de effecten van beide producten niet zo hard voelen, waardoor de kans op overmatig gebruik stijgt.

Bij basen of roken kan cocaïne irritatie en pijn in de longen en keel veroorzaken. Het slikken van cocaïne d.m.v. een bommetje kan tot irritatie aan de maag en zelfs maagperforaties leiden.

Cocaïne kan ook heel wat psychologische risico’s met zich meebrengen, zoals angst- en paniekaanvallen, prikkelbaarheid, antisociaal en agressief gedrag, depressieve gevoelens, vermoeidheid, slaapproblemen, verwarring, stemmingswisselingen, waanideeën, paranoïde gedrag/gedachten, hallucinaties, obsessief-compulsief gedrag, psychoses, en tijdelijke psychoses of tactiele hallucinaties bij binge-gebruik.

IS COCAÏNE VERSLAVEND?

Cocaïne werkt snel geestelijk verslavend. Je kan het gevoel hebben je niet te amuseren zonder, of kan moeilijk nee zeggen. Afhankelijke gebruikers hebben het moeilijk om te stoppen met gebruik of, als men erin slaagt te stoppen, niet te hervallen.

Er kan bovendien bij langdurig en frequent gebruik ook tolerantie optreden. Dit wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.

Coke veroorzaakt ook een sterk gevoel van cravingwaardoor je snel de neiging hebt bij te gebruiken op korte tijd. Je verlangen in cocaïne kan zeer groot worden, wat het risico op verslaving doet toenemen.

Als je cocaïne dikwijls combineert met alcohol, zal je bij gebruik van een van beide producten sneller geneigd zijn het andere product ook te gebruiken. Er wordt een nieuwe stof gevormd, coca-ethyleen, die op haar beurt belastend en verslavend is.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN COCAÏNE?

Bij hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen. Gebruik ook niet voor of net na een actieve inspanning. Cocaïne verhoogt je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Dit kan extra gevaarlijk zijn wanneer je gaat sporten/gesport hebt.

Als je vaak coke gebruikt, kan je jezelf depressief voelen. Hoe vaker en hoe meer coke je gebruikt, hoe groter de kans hierop. Je neemt dus beter geen coke als je gevoelig bent voor depressies.

Combinatiegebruik houdt extra risico’s, informeer jezelf hierover op deze pagina. Vermijd cocaïnegebruik in combinatie met het drinken van alcohol. Dit is extra belastend voor je lichaam.

WERKINGSDUUR SNUIVEN

1ste effect
duur
na-effecten
60 à 90 seconden
30 à 45 minuten
tot 2u

WERKINGSDUUR BASEN

1ste effect
totale duur
6 à 8 seconden
3 à 5 minuten

dosering snuiven

laag 20-50mg
gemiddeld 50-100mg
hoog 100-150mg
zeer hoog 150mg

good to know

Cocaïne wordt vaak versneden met lidocaïne (een lokaal verdovingsmiddel). Het verdovend gevoel als indicator om de kwaliteit van je cocaïne te beoordelen kan daarom misleidend zijn.

Combinatiegebruik

combineer NIET met
MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva, …), opiaten, tramadol,

OPGEPAST met
Alcohol, amfetamines, cafeïne, cannabis, DMT, DXM, DOB, DOC, DOI, GHB/GBL, ketamine, LSD, mescaline, methoxetamine, NBOM’s, paddo’s/truffels, PCP, xtc/MDMA, 2C’s, 5-MeO-xxT

Aantoonbaarheid

Bloed: tot 48u
Urine: 2 tot 5 dagen (excessief gebruik tot 8 dagen)
Speeksel: tot 24u

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.