GHB

WAT IS GHB?

GHB (4-hydroxybutaanzuur, gamma-hydroxyboterzuur) is een geur- en kleurloze stroperige vloeistof met een licht zoute smaak. Het basisbestanddeel van GHB is GBL (Gamma Butyrolactone). Het heeft een verdovend effect en wordt meestal verkocht in een vloeibare vorm, verpakt in kleine flesjes, maar soms ook in kristalachtig poeder of in capsules. Het wordt dikwijls thuis gemaakt door gebruikers zelf of verkopers.  

*Soms noemt men GHB ook “vloeibare xtc”. Deze producten hebben echter niets met elkaar te maken en veroorzaken heel andere effecten.

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van GHB. Lees op de rave safe pagina ook ons algemeen risicobeperkend advies.

Koop niet als je uitgaat, maar vooraf. Elke GHB-samenstelling is anders en kan door iemand anders gemaakt zijn, waardoor de sterkte en zuiverheid onvoorspelbaar is. De stabiliteit van GHB hangt af van de mengverhoudingen, maar ook van de kwaliteit van de GBL. De zuiverheid van GHB kan je niet herkennen aan de kleur, geur of smaak. Wees hier dus zeer voorzichtig mee. Informeer je over GHB voor gebruik. Ga ook na of je GHB of GBL in handen hebt.

Test de zuurtegraad van GHB voor gebruik met een ph-teststrip. Een normale neutrale PH voor GHB is 7. Hoe meer je GHB hiervan afwijkt, hoe schadelijker het kan zijn.

Doseer bewust en start altijd met een kleine testdosis. GHB kan sterk verschillen in concentratie, een voorzichtige en nauwkeurige dosering is dus heel belangrijk. Het verschil in dosis tussen gewenste en ongewenste effecten of zelfs out gaan, hangt samen met persoonlijke factoren als lichaamsgewicht en tolerantie. Het is dus moeilijk om te voorspellen welke effecten volgen na een bepaalde hoeveelheid GHB.

Zowel ervaren als onervaren gebruikers gaan soms out door GHB (diepe slaap tot coma). Bij combinatie met andere downers is dit risico veel groter. Gebruik dus enkel in het bijzijn van vrienden. Laat hen weten wat je gebruikt en maak goede afspraken. Zorg indien mogelijk voor een tripsitter (iemand die nuchter is en bij je blijft).

Meet nauwkeurig je vloeistof af met een doseerspuitje of -buisje met milliliter als maatstaf. Verdun je GHB altijd in water of frisdrank om schade aan mond, keel en slokdarm te voorkomen. om GHB niet te verwisselen met andere drankjes of vloeistof kan je het vermengen met kleurstof.

Laat minstens 4 uur tussen je laatste maaltijd en gebruik van GHB. De kans is dan kleiner dat je gaat overgeven. Hou er wel rekening mee dat GHB sterker werkt op een lege maag. Als je GHB neemt wanneer je pas gegeten hebt, duurt het veel langer voor het begint te werken. Je bent sneller geneigd om bij te nemen waardoor het risico op out gaan groter wordt. Bovendien bestaat bij out gaan het gevaar dat je gaat stikken in je eigen braaksel.

Ga even zitten als je merkt dat GHB inslaat. Je coördinatievermogen daalt, je kan misselijk worden en zelfs het bewustzijn verliezen of out gaan. Ga af en toe naar buiten of naar een frisse ruimte om even te rusten (best niet alleen). Drink af en toe water.  

Voorkom out gaan door in beweging te blijven. Deel geen drankjes, zeker niet als je zelf al GHB genomen hebt. Je weet meestal niet zeker of er iets in zit, en hoeveel je in dat geval binnenkrijgt.

Toch bijnemen? Hou het tijdstip van gebruik goed in de gaten (je kan bvb een screenshot van je gsm nemen met het uur op, een alarm instellen of het uur op je hand/arm schrijven). Wacht minstens 1,5 uur en neem minder dan de helft van je vorige dosis.

Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn. Periodes van actief zijn en agitatie afgewisseld met passief zijn of slapen kunnen voorkomen. Bereid je hierop voor en reageer kalm.

HOE SCHADELIJK IS GHB?

Gebruik van GHB vertraagt de ademhaling. Dit kan leiden tot bewustzijnsverlies, coma of zelfs hartstilstand (zeker in combinatie met andere verdovende of kalmerende producten als alcohol). Daarnaast kan GHB ook leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, black outs, ongevallen door verstoord coördinatievermogen, en schade of brandwonden aan de mond, slokdarm, en de maag (verkeerde pH of zuurtegraad).

Onder invloed van GHB (en zeker bij out gaan) ben je minder in staat adequaat te reageren op bepaalde situaties en of personen. Zo kan je in kwetsbare en risicovolle situaties terecht komen.

Braken zorgt voor extra risico in combinatie met dalend bewustzijn of out gaan. De maaginhoud kan zo in de longen terechtkomen en een longontsteking veroorzaken. Ook kan men stikken in het eigen braaksel. Leg iemand die out gaat steeds in de stabiele zijligging met het hoofd iets naar achter om braken te voorkomen. Indien iemand reeds braakte, ga dan na of de mond- en luchtwegen vrij zijn.

Mogelijk leidt veelvuldig GHB-gebruik en/of out gaan tot schade aan de hersenen (geheugenverlies), zeker bij veelvuldig out gaan. Ook slapeloosheid kan voorkomen.

Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn. Bereid je hierop voor en reageer kalm.

IS GHB VERSLAVEND?

Door het gebruik van GHB kan er tolerantie, geestelijke en lichamelijke of fysieke verslaving ontstaan waar je moeilijk van af geraakt. Na het nemen van een eerste dosis ontstaat vaak een sterk verlangen om bij te nemen (craving). Vermijd daarom wekelijks en zeker dagelijks gebruik om het ontwikkelen van afhankelijkheid te voorkomen. Bepaal bij gebruik ook op voorhand hoeveel je gaat gebruiken en hou je hieraan.

Je kan na langdurig of veelvuldige gebruik last krijgen van ernstige ontwenningsverschijnselen (slapeloosheid, trillen, angstgevoelens, depressieve gedachten, …). Afkicken van GHB werd lang onderschat, maar is doorgaans moeilijk en zwaar. Het is aan te raden niet alleen te ontwennen, maar hiervoor medische en professionele ondersteuning te zoeken.  

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN GHB?

GHB heeft een verdovend effect. Wanneer je GHB combineert met een ander product worden de effecten onvoorspelbaar en is de kans groot dat je te maken krijgt met ongewenste ervaringen.

Mensen met hart- en vaatziekten en bloeddruk afwijkingen lopen met GHB gebruik extra risico.

Werkingsduur

1ste effect
duur
na-effecten
na 15 tot 30 min
1 – 2u
2 – 4u
GHB verschilt ook heel sterk in concentratie en dus ook in effect. Begin altijd met een kleine testdosis.

Herdoseren? Het risico op overdosering wordt groter als er nog resten GHB in je lichaam zitten. Wacht minstens 1,5u en neem minder dan de helft van je vorige dosis

Dosering

laag 1,5 25mg
gemiddeld 1,5 - 3 70mg
hoog 3,5+ 100mg

good to know

Bij het afkicken van GHB kan het zijn dat je een delier krijgt. De oorzaak van zo’n delier is lichamelijk (het disfunctioneren van de hersenen), maar de verschijnselen zijn psychisch. Dit kan zich uiten in verwarring, cognitieve problemen of aandachtsstoornissen.

good to know

G-slaapje of out gaan zoals ze zeggen is eigenlijk bewustzijnsverlies en helemaal niet zo onschuldig als sommigen denken

combinatiegebruik

combineer NIET met
Alcohol, benzodiazepines, ketamine, methoxetamine, opiaten, tramadol, MAO-remmers (zoals sommige antidepressiva en ayahuasca)

OPGEPAST met

Speed e.a. amfetamines, xtc/MDMA, cocaïne

AANTOONBAARHEID

In standaard tests wordt niet gezocht naar GHB maar als men gericht op zoek gaat dan:

Bloed: maximum 8 à 10 uur
Urine: maximum 4 à 5 uur
Speeksel: tot op heden zijn er geen tests die GHB in speeksel aantonen

Bij meerdere doseringen per dag wordt een hogere concentratie bereikt in het lichaam, waardoor het ook langer werkt en aantoonbaar wordt. Zelfs enkele uren na gebruik kan deelname aan het verkeer dan gevaarlijk zijn.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.