Mephedrone / 4-mmc

WAT IS MEPHEDRONE/4-mmc?

Mephedrone/4-mmc is een synthetische cathinone die legaal werd verkocht als plantenvoeding of badzout. Het staat bekend als een nieuwe psychoactieve stof (NPS) of research chemical. Meestal komt mephedrone voor in kristal- of poedervorm en wordt gesnoven of geslikt (bommetje). Daarnaast is het soms ook verkrijgbaar in pilvorm. Mephedrone heeft een oppeppend en een entactogeen effect en wordt beschreven als een combinatie tussen cocaïne en MDMA. 

Let op: soms wordt 3-mmc (een gelijkaardige drug) verkocht als 4-mmc. De effecten lijken op elkaar, maar het blijven verschillende stoffen en hebben dus ook verschillende risico’s!

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van mephedrone. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Label je zakje, sealtje of envelopje om verwisseling met andere producten te voorkomen.

Duw de kristallen zo fijn mogelijk op een propere ondergrond. Gebruik geen bankbiljetten, sleutels of GSM om te snuiven aangezien het is zeer onhygiënisch is. Voorzie je eigen snuifmateriaal en deel het niet. Zo kan je het risico op bijvoorbeeld Hepatitis C (via bloed in neusslijmvlies) voorkomen.

Wissel snuiven af met slikken om je neus te sparen. Weeg je mephedrone van tevoren af en maak er een bommetje van.

Drink voldoende water, rust af en toe eens uit en zoek een koele ruimte op om oververhitting en uitdroging tegen te gaan. Vermijd daarnaast ook té warme kledij (zeker bij hoge temperaturen) en hoofddeksels. Mephedrone is een oppeppende drug en verhoogt je lichaamstemperatuur. Afkoeling en hydratatie is dus zeer belangrijk!

Zorg dat je iets gegeten hebt. Je lichaam heeft brandstof nodig, maar mephedrone gebruiken op een volle maag geeft een hogere kans op misselijkheid en braken. Achteraf iets eten is ook een goed idee. Vast voedsel is vaak moeilijk, dus soep, bouillon, yoghurt of dergelijke is vaak een makkelijker alternatief.

Stop op tijd met gebruiken als je wil gaan slapen. Combineer mephedrone niet met downers of kalmerende middelen, ook niet om te gaan slapen.

Vaak hebben mensen die onder invloed zijn van mephedrone de neiging om meer en vaker bij te nemen dan gepland. Meer en langer gebruiken brengt natuurlijk meer risico’s met zich mee.

Je lichaam kan behoorlijk uitgeput raken van mephedrone. Neem dus voldoende tijd om fysiek en mentaal uit te rusten de volgende dag.

Spoel na gebruik grondig je neus met (bij voorkeur fysiologisch) water. Wanneer je regelmatig snuift loop je risico op bloedneuzen, ontsteking van de neusslijmvliezen, chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot. Breng neuszalf aan bij wondjes of lichte beschadigingen in de neus.

Van mephedrone krijg je een droge mond en wordt je tandglazuur kwetsbaarder. Poetsen en tandenknarsen kan je glazuur dan extra aantasten.  Een kauwgom (zonder suiker) kan helpen om kauwen en tandenknarsen wat tegen te gaan. Mephedrone kan schadelijk zijn voor je gebit. Poets je tanden best voor gebruik om ze beter te beschermen en verkies na het gebruik eerder mondspoelwater.

Vermijd regelmatig gebruik van 4-MMC. Gebruik 4-MMC liefst niet als je alleen bent.

Ben je bezorgd om jouw eigen gebruik? Dan kan je altijd anoniem terecht bij de druglijn. Ben je ongerust over klachten die je hebt? Contacteer dan beter jouw huisarts. 

HOE SCHADELIJK IS MEPHEDRONE?

Mephedrone is belastend voor je hart. Een hartinfarct, hartritmestoornissen of zelfs coma kunnen optreden. Het kan ook leiden tot oververhitting (met eventueel orgaanschade als gevolg). Verhoogde hartslag in combinatie met vernauwing van de bloedvaten zal zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Hoe meer en hoe langer je gebruikt, hoe hoger het risico op hersenbloeding, beroerte en epileptische aanvallen. 

Omdat mephedrone vermoeidheid en eetlust onderdrukt, kan je jezelf uitputten en overbelasten. Je voelt niet echt dat je moe bent of honger hebt, waardoor ook gewichtsverlies kan optreden. Je lichaam zal minder energie in het afweersysteem investeren, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid, ziektes, infecties, huidaandoeningen (acne, …) etc.

Gebruik van amfetamines werd reeds in verband gebracht met veranderingen in de menstruatie door het vernauwen van bloedvaten in het baarmoederslijmvlies, verminderde vruchtbaarheid en blaasontstekingen. Er is niet veel onderzoek naar de effecten van mephedrone op het lichaam, maar door de gelijkenissen van beide klassen (amfetamines en synthetische cathinones) is  het aangewezen waakzaam te zijn voor deze neveneffecten.

Andere mogelijke fysieke risico’s zijn braken, bloedneus, duizeligheid, hoofdpijn, toevallen (stuiptrekkingen), maag- en darmklachten, leverschade, nierschade, serotoninesyndroom, schade aan de neus- en keelholte, aantasting reukvermogen en kaakklem.

Als je gevoelig bent voor depressieve klachten, psychoses en dergelijke zou het kunnen dat je hier door mephedrone sneller last zal krijgen. Spijtig genoeg is er zeer weinig onderzoek naar de stof, waardoor we dit niet met zekerheid kunnen zeggen. De mogelijkheid tot psychische klachten verhoogt bij binge-gebruik.

IS MEPHEDRONE VERSLAVEND?

Geestelijke of mentale afhankelijkheid treedt bij mephedrone snel op. Je kan het gevoel hebben je niet te amuseren zonder, of kan moeilijk nee zeggen. Het staat ook bekend als een drug waarbij mensen compulsief bijnemen: Dat is wanneer je al onder invloed bent, je een drang voelt om meer en/of vaker bij te nemen dan eerst gepland. Afhankelijke gebruikers hebben het moeilijk om te stoppen met gebruik of, als men erin slaagt te stoppen, niet te hervallen.

Mephedrone leidt niet echt tot lichamelijke/fysieke afhankelijkheid maar is een erg slopende drug, die je lichaam uitput.

Bij regelmatig gebruik treedt er tolerantie op. Dit wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Doorgewinterde gebruikers kunnen soms zelfs enkele grammen per sessie gebruiken. Let op: dat je meer nodig hebt om iets te voelen betekent niet zomaar dat je lichaam er minder schade van ondervindt! 

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN MEPHEDRONE?

Risicovrij druggebruik bestaat niet, maar let extra op bij hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen. Gebruik ook niet voor of net na een actieve inspanning. Mephedrone verhoogt namelijk je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur, wat extra gevaarlijk kan zijn wanneer je gaat sporten/gesport hebt.

Werkingsduur snuiven

1ste effect
piek
totale duur
na-effecten
5-15 minuten
1-3 uur
3-6 uur
2-4 uur

dosering snuiven

laag, 15-25mg
gemiddeld, 20-80mg
hoog, 75-125mg
zeer hoog, 125+ mg

Werkingsduur slikken

1ste effect
piek
totale duur
na-effecten
15-45 minuten
2-4uur
2-5 uur
2-4uur

dosering slikken

laag, 50-100mg
gemiddeld, 100-200mg
hoog, 150-300mg
zeer hoog, 300+mg

good to know

Rilatine, captagon, pervitin, concerta, 4FA, … behoren ook tot de amfetamine-achtigen en hebben dus vergelijkbare effecten en risico’s.

COMBINATIEGEBRUIK

Combineer NIET met
MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva, …), tramadol

OPGEPAST met
Alcohol, cafeïne, cannabis, cocaïne, DMT, DXM, DOB, DOC, DOI, GHB/GBL, ketamine, lsd, mescaline, methoxetamine, NBOM’s, opiaten, paddo’s/truffels, PCP, SSRI’s, xtc/MDMA, 2C’s, 5-MeO-xxT

AANTOONBAARHEID

In standaard tests wordt niet gezocht naar mephedrone, maar je test wel tot 24 uur na het laatste gebruik positief op amfetaminegebruik bij een speekseltest. In een bloedtest test je ook 24 uur positief en in een urinetest enkele dagen.

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.