XTC / MDMA

WAT IS xtc/MDMA?

De werkzame stof van xtc is MDMA (3,4 methyleendioximethamfetamine). Xtc is familie van de amfetamines en heeft een oppeppend en licht trippend effect. Het komt voor in verschillende kleuren en vormen zoals pillen, capsules en poeder of kristallen. Xtc wordt geslikt (bommetje of pil), gedipt of gesnoven.

! xtc is niet hetzelfde als “vloeibare xtc”. Deze naam wordt vaak gegeven aan de substantie GHB, die heel andere, verdovende, effecten heeft !

HOE JE DE RISICO’S BEPERKT?

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Door eenvoudige maatregelen kan je deze risico’s wel beperken. Indien je echter geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. Hieronder vind je specifieke risicobeperkende tips bij gebruik van xtc/MDMA. Lees onze rave safe pagina voor meer info over algemeen risicobeperkend advies.

Label je zakje, sealtje of envelopje met ‘xtc/MDMA’, zo voorkom je verwisseling met andere producten.

Zuiverheid van MDMA en xtc pillen kan erg verschillen. Als je xtc slikt weet je dus nooit zeker wat je gebruikt. Neem eerst een kleine testdosis als je de zuiverheid niet kent.

Doseer verantwoord, bepaal vooraf hoeveel je gaat gebruiken en hou je hieraan. Bepaal zelf je dosering, neem niet zomaar dezelfde dosis als anderen. Lichaamsgewicht speelt een zeer belangrijke rol in de nodige hoeveelheid MDMA om een bepaald effect te voelen! Breek je pil in stukjes en start met een kwartje, of weeg poeder of kristallen nauwkeurig af met een weegschaal, om het risico op overdosering en serotoninesyndroom te voorkomen. Je maakt best een bommetje van poeder.

Drink water, maar maximum 1 à 2 glazen per uur. Door xtc stijgt je lichaamstemperatuur en loop je risico op oververhitting. Te veel drinken verhoogt het risico op in op watervergiftiging. Zorg daarom ook dat je voldoende zout binnen krijgt. Probeer chips, isotone dranken (zoals sommige sportdrankjes) en gezouten soep of bouillon. Drink ook de dag nadien niet overdreven veel water.

Ga naar de eerste hulp bij volgende symptomen:

  • watervergiftiging: misselijkheid, duizeligheid, verwarring, vermoeidheid, verminderd bewustzijn en spierkrampen
  • oververhitting: warm hebben, rillen, snelle hartslag, bleke kleur, verminderd bewustzijn

Bijnemen is niet steeds gelijk aan meer plezier. De gewenste effecten van xtc nemen toe tot ongeveer 1,5 mg per kg lichaamsgewicht. Hogere dosering of  bijnemen zal zorgen voor meer nadelige effecten. Toch bijnemen? Wacht minstens 1,5 uur en neem minder dan de eerste dosis.

Opgelet! Vrouwen zijn gevoeliger voor de effecten van xtc en gebruiken dus best iets minder.

Rust voldoende uit en koel regelmatig af. Vermijd hoofddeksels en draag verschillende laagjes kledij zodat je iets kan uitdoen als je het te warm krijgt.  Xtc is een oppeppende drug en verhoogt je lichaamstemperatuur. Hierdoor loop je kans op oververhitting.

Stop op tijd met gebruiken als je wil gaan slapen. Zorg dat je voldoende slaapt, en neem daarna voldoende tijd om fysiek en mentaal uit te rusten.  Je kan jezelf 1 of 2 dagen na gebruik somber en leeg voelen: ‘de dinsdagdip’. Deze gevoelens kunnen 1 tot 5 dagen aanhouden. Dat komt door een verstoord evenwicht van het serotoninesysteem in je hersenen. Xtc zorgt voor een toename aan serotonine waardoor je jezelf extra goed voelt. Achteraf heb je een tekort aan serotonine waardoor de dip met het lege en sombere gevoel ontstaat.

Xtc kan schadelijk zijn voor je gebit. Poets je tanden best voor gebruik om ze beter te beschermen, niet erna. Gebruik dan eerder mondspoelwater. Van xtc krijg je een droge mond en wordt je tandglazuur kwetsbaarder, poetsen en tandenknarsen kan dit extra aantasten. Een kauwgom (zonder suiker) kan helpen om kauwen en tandenknarsen tegen te gaan. Bij snuiven: spoel na het feesten je neus grondig met fysiologisch water.

Combineer xtc/MDMA niet met downers of kalmerende middelen, ook niet om te gaan slapen.

Gebruik een periode niet om tolerantie te vermijden en je lichaam en hersenen de tijd te geven om te herstellen. Laat daarom best 6-8 weken tussen je laatste gebruik en de eerstvolgende keer.

HOE SCHADELIJK IS xtc/MDMA?

Door xtc stijgt je lichaamstemperatuur en loop je risico op oververhitting (met eventueel orgaanschade als gevolg). Xtc verstoort tevens een aantal mechanismen waarmee je lichaam zichzelf afkoelt, namelijk zweten en bloedvatverwijding in de huid. Bovendien kan het zijn dat je zelf niet aanvoelt dat je het te warm hebt. Xtc maskeert immers deze gevoelens. Daarom is het belangrijk af en toe uit te rusten en een koele ruimte op te zoeken om oververhitting en uitdroging tegen te gaan.

Het is ook belangrijk water te drinken om bovenstaande te voorkomen. Anderzijds kan xtc ervoor zorgen dat je moeilijker gaat plassen. In combinatie met zweten wordt hierdoor de zoutbalans in je lichaam verstoord, waardoor je kans hebt op watervergiftiging. Drink dus zeker niet meer dan 1 à 2 glazen water per uur. Zorg tevens dat je voldoende zout binnen krijgt. Probeer chips, isotone dranken (zoals sommige sportdrankjes) en gezouten soep of bouillon.

Wanneer je xtc gebruikt wordt er serotonine vrij gemaakt in je hersenen. Een hoge dosis xtc of het gebruik van xtc in combinatie met andere middelen kan serotoninesyndroom veroorzaken.

Xtc of MDMA verhoogt je hartslag. Een hartinfarct, hartritmestoornissen of zelfs coma kunnen optreden. Het kan ook leiden tot oververhitting (met eventueel orgaanschade als gevolg). Verhoogde hartslag in combinatie met vernauwing van de bloedvaten zal zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Hoe meer en hoe langer je gebruikt, hoe hoger het risico op hersenbloeding, beroerte en epileptische aanvallen.

Gebruik van Xtc kan leiden tot hersenschade (vooral geheugen). Er zijn wel aanwijzingen dat dit zich na stopzetten van gebruik al dan niet gedeeltelijk herstelt. Risico’s zijn groter bij gebruik op jonge leeftijd en bij hogere lichaamstemperatuur. Andere lichamelijke risico’s zijn nierproblemen, leverschade, verlaagd bewustzijn, braken, klemmende kaken, hoofdpijn, misselijkheid, braken en een pijnlijke neus bij snuiven.

Xtc kan angstaanvallen en psychoses versterken. Je loopt ook een verhoogd risico op HPPD (hallucinogen persisting perception disorder) en DPS (depersonalisatiestoornis). Neem contact op met je huisarts als je hier last van hebt.

Andere psychische risico’s zijn benauwdheid, verwardheid, paniek, vergeetachtigheid en depressies. 

IS xtc/MDMA VERSLAVEND?

Je kan geestelijk verslaafd raken aan xtc. Je kan het gevoel hebben je niet te amuseren zonder, of kan moeilijk nee zeggen. Xtc gebruiken wordt dan snel een gewoonte bij het uitgaan.

Bij regelmatig xtc-gebruik kan er tolerantie optreden. Dit wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.

WANNEER GEBRUIK JE BETER GEEN xtc/MDMA?

Bij hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen.

–> Als je vaak xtc gebruikt kan je je depressief voelen. Hoe vaker en hoe meer xtc je gebruikt, hoe groter het risico hierop. Je neemt dus beter geen xtc als je gevoelig bent voor depressies.

→ Bepaalde geneesmiddelen en antidepressiva hebben invloed op je serotoninesysteem. Gebruik van xtc in combinatie met deze medicatie kan gevaarlijk zijn en leiden tot serotoninesyndroom.

Werkingsduur

1ste effect
piek
totale duur
na-effecten
30-60 min
1-2u
3-6u
1 – 72u

dosering

laag 40-75mg
gemiddeld 75-125mg
hoog 125-175mg
zeer hoog +175mg

dosering volgens ervaring

beginnend gebruiker: 0,5–1 50mg per kg lichaamsgewicht
ervaren gebruiker: 1–1,5 75mg per kg lichaamsgewicht

Deze grafiek toont hoeveel mg per kg lichaamsgewicht je ongeveer moet rekenen voor een dosering.

Bijvoorbeeld:

  • beginnend gebruiker, 60kg: 30 tot 60mg
  • ervaren gebruiker, 60kg: 60 tot 90mg

good to know

Onder invloed van XTC kan het zijn dat je niet goed kan plassen. Dit effect werkt na een tijdje uit. Ga best voor het slapen naar de WC om ongelukjes te voorkomen.

Combinatiegebruik

Combineer NIET met
DXM, MAO-remmers (zoals ayahuasca, sommige antidepressiva, …), SSRI’s, Tramadol

OPGEPAST met
Alcohol, amfetamines, cafeïne, cocaïne, DOB, DOC, DOI, GHB/GBL, ketamine, methoxetamine, NBOM’s, PCP, 2C’s, 5-MeO-xxT

AANTOONBAARHEID

Bloed: 1 tot 24 uur
Urine: 1 tot 3 dagen
Speeksel: 1 tot 3 dagen

*deze termijn is erg afhankelijk van metabolisme, dosering en frequentie van gebruik.