Er zijn heel wat vragen over de effecten en gevolgen van het gebruik van een bepaalde drug op de seksualiteit. Welke invloed hebben drugs op je seksueel leven en op je seksuele gezondheid? En wat doen drugs met je zin in seks? Dat hangt af van persoon tot persoon. Wil je experimenteren met drugs? Informeer je. Er zijn extra risico’s verbonden aan seks onder invloed van drugs.

Door drugs met seks te combineren ga je soms voorbij aan je eigen wensen en grenzen:

 • Je wordt gemakkelijker overhaald tot seks of in het extreme geval gedwongen tot seks.
 • Je hebt misschien minder of geen oog meer voor de wensen van je bedpartner. Je kan dan over zijn of haar grens gaan.
 • Een condoom aandoen wordt vaak moeilijker, of je vergeet hem of je laat hem achterwege in het heetst van de strijd.
 • Misschien stem je sneller in met onveilige seks. Daar kan je achteraf spijt van krijgen.

Drugs en seks vertroebelen je blik:

 • Je denkt minder helder en minder kritisch.
 • Als nadien blijkt dat je voor jezelf de verkeerde keuzes hebt gemaakt kan je te maken krijgen met schaamte en teleurstelling.
 • Als je deze extra risico’s niet wil lopen experimenteer je beter met seks wanneer je nuchter bent. Je weet beter wat je doet en vermijdt een ‘sekskater’ achteraf.

Sommige mensen kunnen na een tijdje niet meer zonder roesmiddelen om leuke seks te hebben. ‘Nuchtere’ seks vinden ze dan saai. Dit kan problemen geven in relaties. Het komt voor dat mensen alcohol of andere drugs nodig (denken te) hebben om zich te ontspannen en in de juiste stemming te komen.µ

Drugs en hun invloed op seks:

Alcohol Je denkt dat je de sterren van de hemel hebt gesekst, maar in werkelijkheid bakte je er niet veel van. Of je hebt een geweldige vrijpartij achter de rug, maar je weet er de volgende dag zo goed als niets meer van.

Cannabis kan ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in seks, het geeft je een ontspannen en zorgeloos gevoel.

Cocaïne verhoogt de zin in seks, het is makkelijker om een erectie te krijgen (en vrouwen krijgen een intenser orgasme. Let wel op, het oppeppend effect kan zorgen voor ruwere langdurige seks en bij hoge doseringen kunnen er erectiestoornissen optreden.

GHB geeft een ontspannend, ontremmend en verdovend effect, het maakt je gevoeliger voor aanrakingen. Hierdoor krijg je meer zin in seks. Let wel op, het kan je grenzen vervagen en je kan het bewustzijn verliezen.

LSD is moeilijk te voorspellen, dit is afhankelijk van de persoon en zijn gemoedstoestand.

SPEED: seksuele verlangens onder invloed van speed verschillen van persoon tot persoon. Bij een hoge dosis kan je geen erectie krijgen of houden, waardoor het frustrerend en pijnlijk kan zijn.

XTC of ‘de lovedrug’ zorgt ervoor dat je contact en intimiteit wilt, het geeft je een gevoel van samenhorigheid. Het brengt je in een zorgeloze stemming. Dit kan ervoor zorgen dat je onveilige seks hebt en seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat vertonen.

Tips om te genieten van een gezond seksleven:

Gebruik altijd een condoom en eventueel glijmiddel en doe dit niet alleen bij one night stands, maar ook tijdens de eerste drie maanden van een nieuwe relatie. Na die drie maanden kan je je laten testen op SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Deze 3 maanden zijn nodig om eventuele besmettingen, die eerder zijn opgelopen, te kunnen opsporen in het bloed. Je gaat best, samen met je nieuwe partner of individueel, je bloed laten nemen bij de huisarts en vragen naar een uitgebreide SOA test. De resultaten kunnen soms een week op zich laten wachten. Laat zeker naast de bloedproef ook een urine proef afnemen (1e ochtendurine). Neem jouw urine op het moment dat je naar de dokter gaat mee. Reden: chlamydia en gonokokken zijn enkel opspoorbaar in je urine en tevens de meest voorkomende SOA bij jongeren.  

 • Blijf bij je voornemen en zeg “nee” als je iets niet wilt. Of nog beter: spreek een duidelijke ‘ja’ uit als je wel wilt. Dit om verwarring te voorkomen. Je hebt ook steeds het recht om van een ‘ja’ naar een ‘nee’ over te gaan. Breng dan zeker je bedpartner duidelijk op de hoogte van wat je wilt.
 • Wees voorzichtig met jezelf en je partner bij hevige seks. Let erop dat het condoom niet stuk gaat en gebruik in dit geval altijd glijmiddel. Dit geldt ook altijd voor anale seks. Let erop dat je een condoom met EC-label hebt. Er bestaan speciale stevige condooms voor anale en/of hevige seks, je kan deze gebruiken als je je daar veiliger bij voelt. Niet elke man is hetzelfde geschapen, daarom zijn er verschillende maten van condooms verkrijgbaar.
 • Pas op met erectiebevorderende middelen en poppers want deze verlagen je bloeddruk. Je kan hierdoor duizelig worden of zelfs flauwvallen
 • Pas op met erectiebevorderende middelen en stimulerende middelen (zoals XTC, speed of cocaïne in lage dosis) want dit betekent een verhoogde impact op je hart.
 • Wees je bewust van de gevaren voor je hart en bloeddruk bij het nemen van erectiebevorderende medicijnen zoals bv Viagra nadat je drugs genomen hebt.
 • Bij veel drug- of drankgebruik komt dit niet altijd je seksleven ten goede.
 • Neem geen drugs als je je op voorhand al niet zo lekker voelt.
 • Als je partner zegt dat hij/zij het veilig wil doen, ben je samen verantwoordelijk om ervoor te zorgen.

Vragen over seks en/of SOA’s? Contacteer Sensoa.