Het gebruik van roesmiddelen in coronatijd, brengt extra risico’s met zich mee. Zowel het risico om besmet te raken, als de quarantaine en de overbevraagde gezondheidssector zijn factoren waar je rekening mee moet houden. De basisregel is en blijft dus ook: als je geen risico wil lopen, gebruik dan niet. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om even een time-out in te lassen in je gebruik en je immuunsysteem optimaal zijn werk te laten doen.
Wil je toch gebruiken, dan zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. We verzamelden bij Drugs en uitgaan en De Druglijn enkele schadebeperkende richtlijnen en tips afgestemd op Covid-19 (corona):
- Een nachtje doorhalen en het gebruik van alcohol, tabak en de meeste drugs verlagen je weerstand. Je zet je immuunsysteem onder druk waardoor het verzwakt. Zo ben je vatbaarder om ziek te worden.
- Corona is een virus dat specifiek op de luchtwegen slaat. Gebruik zeker niet als je ziektesymptomen vertoont, ook als het maar een lichte verkoudheid of hooikoorts lijkt te zijn. Met gebruik van alcohol of drugs zou je je immuunsysteem dat dan al onder druk staat enkel verder verzwakken. Verder is er sprake van een verhoogde vatbaarheid voor infecties bij het gebruik van xtc/MDMA.
- Ook kan je besmet raken door contact met zakjes, je dealer, of mensen met wie je gebruikt. Deel geen gebruiksmateriaal: joints, snuifbuisjes, kapkaarten, ondergrond of oppervlakken waar lijnen op gelegd worden, plastieken zakjes, enz…
- Rokers en blowers hebben een grotere kans om ernstige ziektesymptomen te krijgen als ze besmet raken met het coronavirus. Hun kans om te overlijden aan het virus is dus ook groter. Ze hebben namelijk een slechtere longfunctie waardoor ze vatbaarder zijn voor longontsteking. Bovendien kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers. Dit geldt mogelijk ook voor e-sigaret gebruik. Hoewel dit nog niet bewezen is, is het aannemelijk dat rokers en blowers ook makkelijker besmet raken met het virus.
- Probeer je gebruik zoveel mogelijk te beperken.
- Ga je toch gebruiken? Doseer dan laag.
- Gebruik geen onbekende producten als je alleen bent
- Ga niet naar (huis)feestjes en blijf zoveel mogelijk thuis.
- Eet gezond, slaap voldoende, beweeg, ga naar buiten voor een wandeling (alleen of met een huisgenoot), beperk je schermtijd. Probeer wat structuur aan te brengen in je dag. Het is ook het ideale moment om dingen te doen die je al lang uitstelt: misschien geraak je eindelijk door die stapel boeken langs je bed, of kan je dat rommelkamertje eens opruimen. Wie gezond is, kan ook vrijwilligerswerk doen.
- Als je toch besluit te gebruiken en je bent alleen, verwittig dan steeds je vrienden. Start bijvoorbeeld een videocall, zodat er iemand anders een oogje in het zeil kan houden voor mocht je hulp nodig hebben.
- Aarzel niet om medische hulp in te schakelen wanneer je dat nodig vindt.
Stay Safe ‘n Sound